27. des, 2021

Desmond Tutu

I dag kom jeg over en rekke med sitater av Desmond Tutu, som døde i går. Han var i sannhet en mann full av klokskap, medmenneskelighet og vilje til forsoning. Så i minne om det livet han levde, legger jeg ut disse sitatene. De behøver ingen kommentarer, men står fjellstøtt slik de er.
(Utvalg av sitater er kopiert og oversatt fra Claudia Lindners innlegg i Facebook-gruppen "Psychoanalysis And Psychoanalytic Psychotherapy")

- Jeg har forberedt meg på min død og har gjort det klart at jeg ikke ønsker å holdes i live for enhver pris. Jeg håper jeg blir behandlet med medfølelse og får lov til å gå videre til neste fase av livets reise på den måten jeg velger. 

- Gjør det lille godt der du er; det er de små godbitene som overvelder verden. 

- Dyrk din tilgivelse med dine venner, med familien din, med fremmede og med deg selv. Minn deg selv på at hver person du møter bærer på en sorg og en kamp. Anerkjenn at vi alle deler en grunnleggende menneskelighet. 

- Vi er skapt for å eksistere i et delikat nettverk av av avhengighet. Vi er søstre og brødre, enten vi liker det eller ikke. Å behandle noen som om de var mindre enn mennesker, mindre enn en bror eller en søster, uansett hva de har gjort, er å motstå selve lovene i vår menneskelighet. Og de som makulerer nettet av sammenkoblethet, kan ikke unnslippe konsekvensene av sine handlinger. 

- Vi er ikke ansvarlige for det som knuser oss, men vi kan være ansvarlige for det, som setter oss sammen igjen. Å navngi skaden er hvordan vi begynner å reparere våre ødelagte deler.

- Å tilgi er ikke å glemme; det er faktisk å huske – å huske og ikke bruke retten din til å slå tilbake. Det er en ny sjanse for en ny begynnelse. Og huskedelen er spesielt viktig. Spesielt hvis du ikke vil gjenta det som skjedde. 

- På våre egne måter er vi alle ødelagt. Ut av det bruddet skader vi andre. Tilgivelse er reisen vi tar mot å helbrede de ødelagte delene. Slik blir vi hele igjen. 

- Å gi følelsene et navn er måten vi kommer til å forstå hvordan det som skjedde påvirket oss. Etter at vi har fortalt fakta om hva som skjedde, må vi møte følelsene våre. Vi er alle såret på våre unike måter, og når vi gir stemmen til denne smerten, begynner vi å helbrede den. 

- Tilgivelse er intet mindre enn måten vi helbreder verden på. Vi helbreder verden ved å helbrede hver og en av våre hjerter. Prosessen er enkel, men den er ikke enkel. 

- Transformasjon begynner i deg, uansett hvor du er, uansett hva som har skjedd, hvordan du enn lider. Transformasjon er alltid mulig. Vi leges ikke i isolasjon. Når vi tar kontakt og får kontakt med hverandre – når vi forteller historien, navngir sårheten, gir tilgivelse og fornyer eller slipper forholdet – begynner lidelsen vår å transformere seg. 

- Vi er skapt for å elske. Hvis vi ikke elsker, blir vi som planter uten vann. 

- Mye avhenger av holdningen din. Hvis du er fylt med negativ dømmekraft og sinne, så vil du føle deg adskilt fra andre mennesker. Du vil føle deg ensom. Men hvis du har et åpent hjerte og er fylt med tillit og vennskap, selv om du er fysisk alene, selv om du lever livet til en eremitt, vil du aldri føle deg ensom.

- Det kommer et punkt hvor vi må slutte å bare trekke folk opp av elva. Vi må gå motstrøms og finne ut hvorfor de faller inn. 

- Vi er skjøre skapninger, og det er fra denne svakheten, ikke på tross av den, at vi oppdager muligheten for ekte glede.

- Vær snill mot hvite, de trenger deg for å gjenoppdage menneskeligheten deres. 

- For guds skyld, vil de høre, vil hvite folk høre hva vi prøver å si? Vær så snill, alt vi ber deg om er å anerkjenne at vi også er mennesker. Når du klør oss, blør vi. Når du kiler oss, ler vi. 

- Jeg ville ikke tilbe en gud som er homofob, og det er hvor dypt jeg føler for dette. Jeg ville nektet å komme til en homofobisk himmel. Nei, jeg vil si unnskyld, jeg mener jeg vil mye heller dra til det andre stedet. Jeg er like lidenskapelig opptatt av denne kampanjen som jeg noensinne har vært for apartheid.

- Jeg takker Gud stor for at han har skapt en Dalai Lama. Tror du virkelig, som noen har argumentert, at Gud kommer til å si: "Du vet, den fyren, Dalai Lama, er ikke dårlig. Så synd han ikke er kristen? Jeg tror ikke det er tilfelle, fordi, du skjønner, Gud er ikke kristen. 

- Hjemme i Sør-Afrika har jeg noen ganger sagt i store møter hvor man har svart-hvitt sammen: 'Rekk opp hendene! ’ Da har jeg sagt: ‘Flytt hendene dine,’ og jeg har sagt: ‘Se på hendene dine – forskjellige farger som representerer forskjellige mennesker. Dere er Guds regnbuefolk’.

Nyeste kommentarer

03.12 | 21:29

Hei, jeg er NIRA SHALOM, jeg er her ute for å spre disse gode nyhetene til hele verden om hvordan jeg fikk tilbake min eks-kjærlighet. Jeg holdt på å bli gal da kjærligheten min forlot meg for en anne

01.12 | 07:20

Jeg har hovedfag i matematikk. Og jeg er blant dem som tror at 5,1 er et større tall enn 5,08.

07.11 | 11:23

Ikke veldig bra, dårlig versjon av ortodoks og katolikk kristendom

04.11 | 12:34

Jeg likes ikke nettsiden din veldig virusete