Psykologtjenester
1. Hjelpe de andre barna med å akseptere barnets begrensninger.
2. Skape aksept for mangfold og variasjon.
Motarbeide kritikk, harselering, egoisme, og ideologi om at man ikke har lov til å være forskjellig, hos de andre barna.
3. Få gruppen generelt til å rette oppmerksomheten mot
4. Klasseromstiltak (skole-barn):
5. Ha et atferdsterapeutisk opplegg i klassen (skole-barn).
Opplegget må ta hensyn både til den enkelte elev og til klassen som helhet. Forslag til tiltak, se f.eks.: Jan Erik Larsen: "Modifisering av adferd i klasserommet" ("Skolepsykologi" nr.7 1984) og Johannes Baug: "Elever med omfattende atferdsproblemer i hjemmeskolen. Utprøving av en metode" (NPF's tidsskrift nr.5 1988).
6. Hjelpe de andre barnas foresatte til å akseptere den ene elevens begrensninger og muligheter.
7. Innføring av spesielle signaler forut for viktige beskjeder eller situasjonsendringer i gruppen.
Tiltaket er lurt å innføre som et forebyggende tiltak allerede fra første klasse, spesielt hvis man merker at det er en del problemer med konsentrasjonen i klassen. Her er et eksempel: "Lyttestilling": Elevene trenes spesielt på å sitte "normalt" på stolen, legge armene i kors, og rette blikket fram mot læreren hver gang læreren sier "lyttestilling".
8. Ha pausemarkeringer ved overgang til en ny aktivitet for å "samle" gruppen.
Spesielt gunstig hvis en eller flere barn i gruppen ikke greier å omstille seg til en ny aktivitet ved vanlige rutiner.
9. Sikre at kollektive beskjeder oppfattes.
Hvis mange barn i gruppen har problemer med oppfatte kollektive beskjeder, kan man bruke tid på å sikre seg at alle har fått med seg beskjeden. F.eks. kan man invitere til en dialog/diskusjon omkring hvilken beskjed gruppen hadde fått. En mulig reservasjon her er når ett barn stadig går igjen som "glemmer" og dette oppleves som pinlig av barnet, eller det virker uheldig inn på barnets status i gruppen.
10. Ved konsentrasjonsvansker i klassen.
Hvis klassen, eller enkelte elever i klassen, har problemer med å opprettholde konsentrasjonen, kan man f.eks.
11. Ved konsentrasjonsvansker hos individet.
Ofte vil det også være unaturlig, og til og med belastende for det ene barnet, at et tiltak bare rettes mot dette.
Her finnes det en oversikt over individ-rettede tiltak. Noen av disse kan også være egnet som som gruppetiltak / klasse tiltak - se innledende oversikt over de individ-rettede tiltakene.
12. Innføring av regler for god klasse-atferd.
Dette er en relativt hyppig brukt metode. Erfaring viser at effekten over tid har lett for å forsvinne. Formodentlig skyldes det at læreren ikke har tenkt grundig nok igjennom hvordan reglene skal innføres og følges opp. Her er noen gode "kjøreregler" ved innføring av regler.
Her er et eksempel på hvordan et regelsett kan se ut når flere lærere i en klasse vil ha et opplegg for struktur og konsekvens i en klasse:
13. Kollektiv trening på impulshemning, konsentrasjon m.m.
Å drive med kollektiv trening på impulshemning, konsentrasjon m.m., også innenfor en sammenheng der flere andre funksjoner utvikles. Her er noen eksempler:
Et eksempel på dette er leken “20 spørsmål” som vi litt eldre husker fra 60-tallet på radioen med Rolf Kirkevaag. Metoden brukes i skolen slik: En elev går ut, de andre i klassen skal bli enige om en gjenstand i rommet som eleven skal identifisere når han/hun kommer inn. Eleven skal spørre de andre klassen, som bare kan svare med “ja” eller “nei”. Eleven får bare spørre 20 ganger. Etterpå får andre elever prøve seg. Tiltaket virker i forhold til kognitiv bevissthet og arbeidsstrategi. De fleste elever vil til å begynne med spørre på konkrete gjenstander, men etterhvert lage seg en strategi ved først å spørre på overordnede begreper eller ved å sirkle inn deler av rommet.
Her er noen eksempler:
14. Ha som generell strategi å fokusere på, og forsterke, det som skjer positivt i klassen.
Se f.eks. Rudeberg, M., og Ericsson, K. (1983): "Å bygge på det positive eller slå ned på det negative. En korresponderende studie av samhandling i klasserom". Tidsskrift for Norsk Psykologforening Vol. 20, nr. 3.
15. ”Second Step”, empatitrening, impulskontroll og aggresjonshemning.
For ca. 20 år sidet arbeidet Asker skolestyrekontor med utvikling av et amerikansk opplegg som heter “Second Step” som fokuserer på empatitrening, impulskontroll og aggresjonshemning. Dette gjøres gjennom illustrering, klassediskusjoner, modell-læring, rollespill og “reinforcement”. Den amerikanske versjonen har materiell fra førskole-alder og opp til og med ungdomstrinnet, og har også en “hjemmepakke”. Materiellet legger vekt på involvering fra lærerens side, fokuserer på samspill og har som innebygget verdi at positivt samspill har verdi ikke bare for sin egen del (jfr. “du er din egen lykkes smed”) men også for andre (jfr. “den største glede er å gjøre andre glade”). En styrke ved opplegget er fokuseringen på konkret innlæring av “empati” som en ferdighet forutfor for sosial mestring.
16. Mobbing av læreren
Et spesielt klasseproblem kan dukke opp f.eks. på ungdomstrinnet, nemlig at en klasse mer eller mindre bevisst går inn for å "mobbe" en lærer, f.eks. ved gjennomført neglisjering av undervisningen, "uthenging" av lærer m.m..
Nedenunder følger noen forslag til tiltak:
En slik prosedyre er som et "tve-egget sverd": I beste fall fører det til en "skjerping" fra elevenes side. I verste fall fører det til en tilspisset konflikt. Uansett tilnærmingsmåte er det viktig at læreren ikke strever med dette problemet alene, men at tiltak gjennomføres i samråd med, og i samarbeid med, kollegaer og administrasjon.
17. Tilretteleggelse av friminutt
Her er ett ekesempel: Ved fotballsparking kan det ofte bli problemer fordi det blir krangel om hvem som skal være på lag med hvem, fordi det skjer stadige skiftinger av lagsammensetningen, fordi det blir for mange på hvert lag, fordi noen ikke er sikre på hvilken vei de skal spille, mm.
Eksempel på tiltak: Gi dem skråbånd for å markere lagene (mange klasser har sin fotball, de burde også ha sine skråbånd). Planlegg lagene før de går ut. “Tvinge dem” til å holde på laget over lengre tid. Lag mindre lag (f.eks. 3-4 på hvert lag). Markér målene.
18. Struktur og forutsigbarhet
Et enkelt tiltak for å skape struktur og forutsigbarhet er å begynne dagen med å se på en oversikt over hva som kommer til å skje i løpet av dagen. Bruke ett ark for hver time, og ta bort arkene etter hvert som timene forløper. Avslutte dagen med å repetere arkene.
19. Modell-læring
F.eks. kan en lærer demonstrere ønsket atferd, deretter diskuterer klassen (ev. i grupper) hvordan dette kan gjennomføres for dem, for deretter å prøve det ut i praksis.
Copyright © 2019 Kjell Totland Psykologtjenester
Nyeste kommentarer
03.12 | 21:29
Hei, jeg er NIRA SHALOM, jeg er her ute for å spre disse gode nyhetene til hele verden om hvordan jeg fikk tilbake min eks-kjærlighet. Jeg holdt på å bli gal da kjærligheten min forlot meg for en anne
01.12 | 07:20
Jeg har hovedfag i matematikk. Og jeg er blant dem som tror at 5,1 er et større tall enn 5,08.
07.11 | 11:23
Ikke veldig bra, dårlig versjon av ortodoks og katolikk kristendom
04.11 | 12:34
Jeg likes ikke nettsiden din veldig virusete