Psykologtjenester
Denne artikkelen har som siktemål å trekke fram noen av de vanskeligheter som foreldre kan stri med i forhold til det å oppdra barn (oppdragelse - det å være med å påvirke et barns utvikling). Noen vansker er "tidløse". Men andre vansker er mere aktuelle i dag enn for 2-3 generasjoner siden: Samfunnet var enklere før m.h.t. rådende verdisyn, oppdragelsesnormer og familiestruktur og mere oversiktlig m.h.t. hva som påvirker ("oppdrar") barna våre. Foreldre oppdro barna mere autoritært med mindre rom for dialog, "tilbakemeldinger", hensyn til følelser osv. Mindre autoritær oppdragelse i dag gir etter min mening større mulighet for at barna kan bli sunne, modne og selvstendige voksne, men denne endringen stiller samtidig større krav til foreldrenes evne til å "involvere" seg med barna sine.
Vi lever alle i en situasjon der vi bare delvis forstår hva som foregår mellom oss og våre barn, og dette må vi ha respekt og ærbødighet for. Men konsekvensen for oss er at vil lett kan "kjøre oss fast" som oppdragere p.g.a. ulike "feller" og "fallgruver". Et siktemål for meg er derfor å kunne gjøre andre foreldre oppmerksom på dette.
Mine egne oppvekst- og erfaringsbegrensninger gjør at jeg naturligvis ikke kan kjenne til alle mulige "feller" og "fallgruver". Og vi må heller ikke glemme at alle som skriver om "barneoppdragelse" og beslektede temaer for sin egen del kan ha ubearbeidete problemer, som kan føre til at enkelte "ubehagelige", men samtidig viktige, problemstillinger bagatelliseres.
En hver forfatter vil naturligvis også skrive ut fra sitt eget livvsyn og menneskesyn. I den grad jeg kommer med konkrete "råd" må de derfor først og fremst sees på som en "idè-bank" som den enkelte kan tilpasse sitt ståsted og sine forutsetninger.
1. Perfeksjonisme
Det er lett sak å stille store krav til seg selv som oppdrager, f.eks. ved å tenke slik: "Det kan bli skjebnesvangert for barnet mitt hvis jeg ikke tenker grundig gjennom mine prinsipper for barneoppdragelse, velger de rette prinsippene og følger dem konsekvent opp." Med en slik innstilling vil en neppe formidle optimisme og forventning til barnet om dets utvikling, snarere angst for å mislykkes. Dessuten: Hvem kan egentlig leve opp til slikt? Etter min mening må nødvendigvis en del av oppdragelsen tas "på sparket", dvs. vi er (heldigvis) bare delvis i stand til å handle gjennomtenkt, "riktig" og konsekvent. Tenker vi tilbakepå vår egen barndom og våre "savn", så er det som regel ikke "for lite systematikk" vi husker, men snarere for lite kontakt, varme, nærhet osv. Barn trenger å møte et levende menneske med alle de begrensninger det har, ikke en "perfekt oppdragermaskin".
Dette poenget ville jeg ta opp først for å unngå at det jeg skriver skulle virke oppfordrende til perfeksjonisme.
2. Manglende kunnskap
Det ser ut til å finnes i hvert fall fire kilder som kan gi oss kunnskap og inspirasjon i barneoppdragelsen.
Konklusjonene her blir: Hvorfra henter jeg mine ideer om hva som er viktig: Egen oppvekst? Teori/bøker? Observasjon av andre? Selvvurdering? Er det noe her jeg legger for stor eller for liten vekt på?
3. Manglende overskudd
Dette er noe som jeg i årenes løp er blitt mer oppmerksom på, både ut fra samtale med mennesker og ut fra egen erfaring som oppdrager. Det er så enkelt å både si og vite hvordan man skal være. Men når overskuddet er bortimot null, så blir det faktisk en nødvendighet å velge kortsiktige løsninger ("bare jeg kommer meg igjennom denne dagen" eller "for enhver pris, jeg må ha fred og ro nå"). Men manglende overskudd kan også lett lede oss inn i negative sirkler. F.eks. Lite overskudd - kortsiktige løsninger - barnet utnytter dette f.eks. ved å mase mer - vi blir enda mer slitne osv. Et annet eksempel: Når en oppdrager er sliten, stresset og/eller er kommet i en kritisk situasjon, er det lettere å gjenta det negative som vi opplevde i vår egen oppvekst fremfor å bruke den kunnskapen man har. Hvis f.eks. min far var "bråsint", risikerer jeg impulsivt å oppføre meg på samme måte i en presset situasjon på tross av at jeg med min fornuft vet at jeg i hvert fall ikke må være like bråsint som min egen far.
Det har ingen hensikt å være kritisk når slike situasjoner oppstår. Da er det mere fruktbart å tenke slik: Er det noe jeg eller andre kan gjøre slik at jeg får mer overskudd til å gjennomføre de tiltak jeg vet er nødvendige? Eller: Hva gjør du når din venn, ektefelle eller samboer er nedslitt? Legger du da forholdene til rette for at han/hun skal få mer overskudd eller kritiserer du hans/hennes "metoder"?
Etter min erfaring er mangel på overskudd en av de vanligste grunnene til at vi har problemer med å mestre oppdragerrollen.
4. Uhensiktsmessige metoder
Tidvis bruker de fleste av oss metoder som ikke er hensiktsmessige. Dvs. det jeg tror er effektivt, er i virkeligheten ikke effektivt, eller er kanskje til og med problemskapende. Slike metoder kan ofte uttrykkes som en ide eller filosofi som er bevisst eller ubevisst gjentar for oss selv og ikke greier å gi slipp på. Her er noen eksempler:
5. Kontakt, nærhet og respekt
Dette er et stort og viktig tema. Kontakt, nærhet og respekt ser jeg på som en grunnpilar i alt som har å gjøre med det å leve sammen med et barn, også det å oppdra det. I det øyeblikk vi ser på det å oppdra barn som uavhengig av kontakt, nærhet og respekt er vi garantert på gyngende grunn. Da har vi i så fall lagt oss på en autoritær linje. En autoritær oppdragelse kjennetegnes ved f.eks. at den voksne:
Har som målsetning:
eller
For ordens skyld:
Et problem er det også at vi voksne ikke alltid mener det samme selv når vi bruker det samme ordet. F.eks. kan det være lett å misbruke et ord som "respekt". Hvis vi sier: "Jeg skal si han har respekt for faren sin" eller: "Faren har satt seg i skikkelig respekt", mener vi dette positivt samtidig som vi også antyder at barnet er redd faren sin, og ikke tør å la være å "følge" sine foreldre, selv om barnet egentlig vil noe annet. Positiv respekt har to sider:
Problemer oppstår da naturligvis hvis vi ikke er funnet "verdige" til denne form for respekt, og vi prøver å skape en respekt hos barnet via strammere ytre kontroll, trusler o.s.v..
Når det gjelder forholdet mellom kontakt/nærhet/respekt og oppdragelse, er min erfaring at en god del oppdragelsesspørsmål blir avklart når foreldre blir mer opptatt av forholdet de har til barnet framfor barnets oppførsel. Uten kontakt, nærhet og respekt som basis blir alltid oppdragelse vanskelig.
F.eks.: Det finnes familier hvor foreldrene plutselig "våkner" når barna kommer i puberteten. Sønnen eller datteren må da fatte mange avgjørelser, også av moralsk karakter. "Hvor langt skal jeg gå?" Eller mer "nøytrale" spørsmål: "Hva skal jeg bli som voksen?" Så er da spørsmålet: Har tenåringen fra tidligere gjort positive erfaringer med foreldrene når det gjelder det å diskutere, vurdere ulike valg og i det hele tatt samarbeide med foreldrene om personlige spørsmål? Hvis nei, så oppstår da kanskje den situasjon at gutten eller jenta som før var så "kjekk og grei", nå går helt sine egne veier (og isolerer seg mere i forhold til foreldrene enn det tenåringen ellers ville ha gjort). Og han/hun gjør alt for å unngå at foreldrene skal få vite noe om det han/hun er opptatt av.
Å begynne å jobbe med kontakt, nærhet og respekt først når barnet er tenåring er selvsagt krevende. Omvendt vil jeg hevde at den beste måten å forberede seg selv og barnet på puberteten med alle dens vansker, er å bygge opp kontakt, nærhet og respekt i forhold til barnet i god tid på forhånd. Og jo tidligere, desto bedre.
6. Balanse
Noen av de "fallgruvene" vi faller i, kjennetegnes av at vi på en eller annen måte har lagt for mye vekt på en metode eller et prinsipp på bekostning av noe annet. Her følger noen eksempler:
7. Treghet
En av grunnene til at vi noen ganger "kjører oss fast" som oppdragere, er at vi har lett for fortsatt å bruke teknikker som var best egnet den gang barna var mindre. Her er et eksempel:
Avledning: Den metoden var ganske effektiv den gang barnet var l-2 år. Hvis barnet begynte å skrike, kunne vi ofte stoppe det ved å si "se der", "vil du ha den" e.l. Men når barnet blir eldre, har det mer kontroll over sine handlinger. Det trenger mer aktiv grensesetting fra oss og erfaringer med å leve med konsekvensene av egne valg. Da kan avledning virke mot sin hensikt. Barnet kan f.eks. oppleve avledningen (oppmerksomhet, gaver, "løfter" e.l.) som en belønning og følgelig fortsette med uroen.
8. Ulike personlighetstyper
Barn har ulike personlighetstyper. Noen viser f.eks. "sterk vilje" gjennom hele oppveksten, mens andre har en mye mere "føyelig" natur. Vår "vinkling" av oppdragelsen bør følgelig tilpasses barnets personlighet. To barn kan derfor ikke oppdras helt likt. (Dessuten: I en søskenflokk vil det alltid være forskjell på å oppdra en som har eldre søsken i forhold til en som har yngre søsken.)
Vi som foreldre er også ulike. Vi velger som regel en "hovedstrategi" i oppdragelsen som er en konsekvens av vår egen personlighet og oppvekst. Og noen ganger kan kanskje "min hovedstrategi" passe dårlig til barnets behov.
Kanskje jeg f.eks. er for opptatt av nærhet, samtaler osv. i forhold til min egen bakgrunn. Kanskje jeg har lett for å "forstå i hjel" mitt barn. Hvis mitt barn samtidig er av den føyelige typen som sjelden eller aldri er grenseutprøvende, så er det ikke sikkert jeg blir særlig oppmerksom på begrensningene ved min hovedstrategi. Jeg kan også innta en selvsikker og arrogant holdning: Jeg "vet" hvordan barn skal oppdras! Hvis jeg derimot får et barn med sterk vilje, kan jeg risikere at han/hun kanskje vil prøve å overta styringen, og det er duket for problemer.
På samme måte kan det også bli problemer hvis jeg har "sterk vilje" og mitt barn er "føyelig", og jeg ikke er oppmerksom på denne forskjellen. Tilsvarende kan jeg også bli for lite oppmerksom på egen hovedstrategi hvis både jeg og barnet mitt er viljesterke og evt. risikere å bli "for selvsikker" og arrogant.
Mitt råd her er: Kjenn deg selv og din generelle måte å takle din egen tilværelse og dine barn på, og vurdér hvordan dette passer i forhold til ditt barns personlighet. Vær oppmerksom på de "fallgruver" det kan medføre å være like eller forskjellige m.h.t. viljestyrke.
9. Følelser og tanker hos den voksne
Hvilke følelser og tanker har jeg til det å være en oppdrager? Er jeg blant dem som stadig sier til meg selv at "den ungen går meg på nervene?". Virker mine følelser positivt inn på situasjonen eller er de en del av problemet? Her er noen eksempler på aktuelle områder:
Kan det tenkes at jeg, uten helt å være klar over det, ut fra min bakgrunn og forutsetninger har "valgt" en uheldig praksis, og deretter finne en passende teori for å legetimere og dekke over det jeg holder på med, samtidig som jeg prøver å gi inntrykk av at det motsatte er tilfelle - at min praksis kom i stand etter jeg at jeg ble kjent med den aktuelle teorien?
10. Refleksjonsoppgaver beregnet på foreldre og andre oppdragere
Hvilke konsekvenser vil det kunne bli på lang sikt hvis man ensidig la vekt på følgende prinsipper i barneoppdragelsen?
Hva kan bli mulige negative (ev. positive) resultater som voksen hvis et barns oppvekst i stor grad bærer preg av følgende forhold:
De voksne er opptatt av at barnet skal være med på leker som er mest vanlig for barnets motsatte kjønn. f.eks.
Er jeg enig eller uenig i følgende påstander?
11. Avslutning
Det jeg hittil har skrevet, må imidlertid ikke oppfattes dithen at jeg tror at alle eller de fleste problemer i en oppdragerprosess kan føres tilbake til oppdrageren. Som nevnt innledningsvis lever i et komplisert samfunn der mye annet også påvirker barna våre (i vår generasjon f.eks. TV og video). Videre: Barn kan ha sine begrensninger knyttet til kroppslig arv. Barn kan ha sykdommer og andre fysiske begrensninger. Barn kan ha hatt "uheldige" opplevelser vi ikke kjenner til, osv. Heldigvis lever vi også i et velferdssamfunn der mulighetene for å søke hjelp hos fagfolk er betydelig større enn før. Fagfolk (f.eks. familierådgivere, sosionomer, pedagoger, psykologer, leger og helsesøstre) er der for å hjelpe oss foreldre i den krevende, spennende og utfordrende oppdrager-oppgaven vi har.
Copyright © 2001 Kjell Totland Psykologtjenester
Nyeste kommentarer
03.12 | 21:29
Hei, jeg er NIRA SHALOM, jeg er her ute for å spre disse gode nyhetene til hele verden om hvordan jeg fikk tilbake min eks-kjærlighet. Jeg holdt på å bli gal da kjærligheten min forlot meg for en anne
01.12 | 07:20
Jeg har hovedfag i matematikk. Og jeg er blant dem som tror at 5,1 er et større tall enn 5,08.
07.11 | 11:23
Ikke veldig bra, dårlig versjon av ortodoks og katolikk kristendom
04.11 | 12:34
Jeg likes ikke nettsiden din veldig virusete