Psykologtjenester
Denne artikkelen er beregnet for skole. Tilsvarende prinsipper gjelder imidlertid også for adferdsregulering hjemme.
Når en klasse er urolig og ikke følger med på undervisningen er det to ”klassiske” tiltak som lærere ofte bruker, nemlig uttalelsen ”nå må dere være stille” eller å si ”hysssssssjjjjjjjj”. Det kan være flere grunner til at man bruker disse metodene:
Når uro i klassen først og fremst er knyttet til enkelt, eller til enkelte elever er det mest vanlige tiltaket ”Tilsnakk” – det å henvende seg direkte til eleven og gi beskjed om at atferden er uønsket, og eventuelt begrunne det
Men hva er effekten av dette tiltaket?
Tilsnakk kan virke mot sin hensikt, være uheldig og/eller være skadelig hvis:
Tilsnakk kan være bortkastet når:
Men tilsnakk kan også være fruktbart hvis:
Tilsnakk er også fruktbart når den voksnes reaksjon:
I konkrete situasjoner med korrigering kan det hende at en elev fortsetter med negativ atferd fordi fordelene (primær- og sekundærgevinster) ”overskygger” ubehaget ved korrigeringen. I en slik situasjon må læreren vurdere om han/hun må snakke mer ”i klartekst” (for å øke ubehaget) eller, hvis det er mulig, fjerne/forminske de primære og sekundære gevinstene.
Det er ikke alltid slik at tilsnakk bør, eller må, begrunnes:
Eventuelt kan man gi begrunnelse på et senere tidspunkt. Det er særlig aktuelt når:
Ved tilsnakk anbefales det også at dialogen skjer innenfor en ramme som er preget av involveringspedagogikkens prinsipper. Viktige prinsipper her er:
Respekt - Ta hensyn til behovet for å bli tatt på alvor, bli betraktet som et individ, diskresjon og anonymitet, samt unngå moralisering. En ikke-moraliserende holdning innebærer at man:
Effekten av tilsnakk henger også mye sammen med måten den voksne ”tilsnakker” barnet. Gunstige ”måter” kan være:
Ugunstige ”måter” kan være:
En bør her særlig være oppmerksom på at enkelte barn er spesielt sensitive i forhold til måten den voksne snakker til barnet på. Dette kan for eksempel gjelde for barn med nevrobiologisk relaterte lærevansker (AD/HD, Tourettes Syndrom etc.) og barn som tidligere er blitt mast på / kjeftet på relativt mye. Slike barn har lett for å bare forholde seg til formen (det at barnet bli snakket til, mast på eller kjeftet på) på bekostning av innholdet i det som den voksne prøver å formidle.
Enkelte barn kan også, som regel i bakgrunn i tidligere dårlige erfaringer, være så forutinntatte ("nå blir det sikkert kjeft igjen”), at de han ha problemer med å ta tilsnakk, selv om den voksne gjør det på en riktig måte. Kanskje man da heller skal snakke med dem, enn til dem.
Copyright © 2004 Kjell Totland Psykologtjenester
Nyeste kommentarer
03.12 | 21:29
Hei, jeg er NIRA SHALOM, jeg er her ute for å spre disse gode nyhetene til hele verden om hvordan jeg fikk tilbake min eks-kjærlighet. Jeg holdt på å bli gal da kjærligheten min forlot meg for en anne
01.12 | 07:20
Jeg har hovedfag i matematikk. Og jeg er blant dem som tror at 5,1 er et større tall enn 5,08.
07.11 | 11:23
Ikke veldig bra, dårlig versjon av ortodoks og katolikk kristendom
04.11 | 12:34
Jeg likes ikke nettsiden din veldig virusete