Rollespill og konformitetspress

Her er eksempler på rollespill man kan ha i en klasse for å bevisstgjøre elever fenomenet konformitetspress og for å få de til å  reflektere rundt hva dette dreier seg om og hvordan man kan forholde seg til det. Rollespillene bør i utgangspunktet spilles av de voksne, men kan ev. - helt eller delvis - spilles av elevene selv når man anser det som hensiktsmessig og forsvarlig.

I forbindelse med disse rollespillene kan det være naturlig å følge opp med spørsmål som:

  1. Hva skjedde her?
  2. Hva tenkte de ulike personene?
  3. Hva sa de?
  4. Hva tenkte og mente de?
  5. Hvis de tenkte og mente forskjellige ting, hva kan grunnen være til det?
  6. Er det noe i dette rollespillet / disse rollespillene som du mener du kan kjenne igjen fra din egen hverdag? Eksempler?

1. Bursdagsinvitasjon

En elev (elev 1) henvender seg til en gruppe elever og forteller begeistret at hun har bursdag på lørdag, og gjerne vil invitere hele klassen. Elevene ser på hverandre, men ingen sier noe. Eleven går vekk. Straks begynner en av de andre elevene i klassen (elev 2) å si til en tredje elev (elev 3): "Oj, det blir kult, skal vi dra dit?". Elev 3 sier straks ja. Like etterpå kommer en fjerde elev (elev 4) og sier til elev 3: "Hun der er jo rimelig teit, tror liksom at vi har lyst til å dra i den dumme bursdagen hennes. Jeg kommer IKKE til å da dit. Du har vel ikke tenkt å dra dit du?". Elev 3 er noe nølende og flakkende i blikket, og sier "Nei, jeg tror ikke det". Etterpå går hun bort til elev 1 og sier at hun dessverre er opptatt på lørdag. Elev 4 går også rundt til andre elever i klassen med det samme spørsmålet. Til slutt oppsøker elev 4 elev 1 og forteller at ingen i klassen gidder å gå i bursdagen hennes på lørdag, så det kan hun  bare glemme.

2. Avventende 1

En elev (elev 1) spør to elever (elev 2 og elev 3) om de har lyst til å bli med på kino. Elev 3 ser rett på elev 1, mens elev 2 virker usikker, flakker med blikket og ser på elev 2. Umiddelbart etter at elev 3 sier at det vil han/hun, svarer elev 2 det samme, og virker straks lettet.

3. Avventende 2

Klassen får et åpent spørsmål. I første omgang er det ingen som rekker opp hånden. Til slutt rekker elev 1 rekker opp hånden, og svarer på spørsmålet. Straks er det flere andre elever som også rekker opp hånden for å fortelle at "de mener det samme".

4. Ombestemmer seg

Klassen får et åpent spørsmål. Elev 1 rekker opp hånden og svarer. Samtidig ser hun på elev 2 som på sin side gjør et tegn for å vise at det elev 1 svarte var dumt. Umiddelbart ombestemmer elev 1 seg.

5. På billigsalg (hentet fra virkeligheten!)

På en ungdomsfest kommer en gutt (gutt 1) med en tilsynelatende ny Canadian Goose jakke. Straks kommer en annen gutt (gutt 2) og spør om hvor ungdom 1 har kjøpt den og hva den kostet. Gutt 1 forteller da at den kostet 500,- og var kjøpt i en bruktforretning (f.eks. Fretex). Gutt 2 ler da høyt og forteller til de andre ungdommene hvor teit ungdom 1 er som har gjort dette, eller kommenterer at han nok har fattige foreldre. Straks kommer gutt 3 (gruppens leder og "trendsetter") og sier til gutt 1: "Har du kjøpt den i en bruktforretning for 500,-? Dritkult! Du har jo spart masse penger!". Og han forteller dette høyt til de andre guttene. Gutt 2 ser da forlegen ut og ser vekk fra de andre guttene.

6. Spørsmål om karakterer

Elevene har akkurat fått vite hvilken karakter de fikk på den siste matte-prøven.

Gutt 2 til gutt 1: "Hva fikk du på matteprøven? jeg fikk en 5-er."

Gutt 1: "Hvorfor spør du om det?"

Gutt 2: "Nei, jeg bare lurte på det."

Gutt 1: "Så det er ikke noe viktig for deg å få vite det?"

Gutt 2: "Nei."

Gutt 1: "Men hvorfor spurte du da?"

Gutt 2: "Nei, jeg var bare litt nysgjerrig."

Gutt 1: "Så det er ikke noe krise for deg om jeg ikke forteller det?"

Gutt 2: "Nei."

Gutt 1: "Men da er det vel ikke så viktig for meg å fortelle det heller da"?

Gutt 2: "Nei" - men hva fikk du på matteprøven, da?"

Gutt 1: "Så du vil gjerne vite det likevel?

Gutt 2: "Nei, jeg bare lurte på det".

osv.... (syklusen gjentas)

Denne sekvensen kan også følges opp med at gutt 2 går rundt til andre elevene for å prøve å finnet ut hvilken karakter gutt 1 faktisk fikk - ev. forteller dem at gutt 1 ikke tør å fortelle hvilken karakter han fikk, "sannsynligvis fordi han fikk en 2'er".

7. Fra  tegneserien Lunch

Fra tegneserien Lunch har jeg laget dette rollespillet:

Kjell, Nico og Kalle sitter sammen rundt lunchbordet. Da sier Kalle: "Da er det el-bil på gang på denne karen, gutter. Hva sier dere til det? Kult, ikke sant?" Kjell og Nico sier begge "Eh". Nico foreslår en timeout for Kjell, som synes det er en god idé. Kalle og Kjell går så for seg selv og prater sammen uten at Kalle hører hva de snakker om. Til slutt går de tilbake til Kalle og sier i kor: "Ha, ha, ha! El-bil. Det blir for dumt!".

8. Fra tegneserien Nemi

Fra tegneserien Nemi har jeg laget dette rollespillet:

To jenter sitter sammen på et tog (eller en trikk) og prater sammen.

Jente 1: "Ida sier så mye dumt, ass".

Jente 2: "Gjør hun?"

Jente 1: "Eller, hun GJØR jo ikke det. Jeg bare tenker at hun kunne ha gjort det."

Jente 2. "Nå tenker jeg på det også".

Jente 1: "Hun er lite dum".

(Nemi sitter bak dem og ser oppgitt ut).

9. Fra tegneserien Pondus

Fra tegneserien Pondus har jeg laget dette rollespillet:

Påsån (sønnen til Pondus) står og "henger" med noen venner på et hjørne. Pondus kommer så bort dit og sier følgende:

"Påsan! Gutten min! Se hva jeg fant hos Jokke! ABBA-platen som du er så glad i! Du har jo spilt i stykker den andre! Vi setter den på når du kommer hjem! Så kan jo du og mamma danse litt!"

Pondus forlater gjengen som alle ser på Pondus med store øyne.

Hjemme igjen sier Påsan: "Okay.. Jeg skal ALDRI stikke av med bilen igjen". Pondus svarer: "Lurt! For neste gang blir det ikke bare en liten bulk i street-cred'en din! Da KONDEMNERER jeg den!"

10. In The Hot Seat

En gruppe vandrer "rundt omkring" uten noe spesielt fokus. En leder utenfor gruppen legger hånden på skulederen til en tilfeldig i gruppen. Umiddelbart retter alle de andre i gruppen sin oppmerksomhet mot vedkommende. De sier ingen ting, ser på hverandre og deretter på personen, noen peker diskret på personen, noen formilder noe til andre med mimikk som antyder at vedkommende er rar, anderledes el.l.
Etter ca. 30 sekunder legger lederen hånden på en annen tilfeldig person i gruppen, og alle de øvrige gjentar prosessen.
Dette gjentas flere ganger, eventuelt til alle i gruppen har blitt "lagt hånd på".

Copyright © 2015 Kjell Totland Psykologtjenester

Nyeste kommentarer

03.12 | 21:29

Hei, jeg er NIRA SHALOM, jeg er her ute for å spre disse gode nyhetene til hele verden om hvordan jeg fikk tilbake min eks-kjærlighet. Jeg holdt på å bli gal da kjærligheten min forlot meg for en anne

01.12 | 07:20

Jeg har hovedfag i matematikk. Og jeg er blant dem som tror at 5,1 er et større tall enn 5,08.

07.11 | 11:23

Ikke veldig bra, dårlig versjon av ortodoks og katolikk kristendom

04.11 | 12:34

Jeg likes ikke nettsiden din veldig virusete