Psykologtjenester
(Publisert i "Stå På", nr 3/1998)
Last ned den opprinnelige artikkelen fra "Stå På" nr. 3/1998 her:
Denne artikkelen handler om noen av de følelsesmessige vansker de av oss voksne som har et barn med AD/HD kan ha, og det meste baserer seg på de erfaringer jeg har gjort etter å ha arbeidet i PP-tjenesten i 20 år.
Trekk i kulturen
Det fins sider ved den kultur vi lever i som er lite gunstige for barn med AD/HD. Her er noen eksempler:
Særtrekk hos barn med AD/HD
Barn med AD/HD har sine særtrekk. Ofte har de vanskeligheter med å:
Dessuten har de ofte et stort behov for aktivisering og tilretteleggelse fra de voksne, og at de voksne hele tiden følger med.
Konsekvenser for de voksne
Hvilke konsekvenser får dette for de av oss voksne som har barn med AD/HD?
Det er klart at det å oppdra et barn med AD/HD i vår kultur + de spesielle forutsetninger barn med AD/HD har, øker slitasjen for oss voksne, både fysisk og psykisk: Barnet holder oss (mer eller mindre) hele tiden "i ånde". Mulighetene for å ta vare på egne behov for hvile, søvn, fritid og adspredelse
blir kraftig redusert. Og "alt" tar lengre tid enn ellers.
Konsekvenser for barna
Når vi blir slitne, har vi lett for å velge løsninger som gjør det hele vondt verre:
Konsekvenser for familien
Dette sliter på familien og på fellesskapet. "Alt" tar lengre tid og "alt" blir mere tungvint. Man blir som en bedrift med færre ansatte enn det som skal til for å opprettholde virksomheten. Gjensidige irritasjoner og anklager øker. Gleden ved livet forsvinner gradvis. Samlivet mellom de voksne skranter. Gjensidighet og støtte blir bort. Mulighetene for å kunne bety noe for andre utenfor familien blir borte, mens kampen for å overleve kommer i fokus. Og til slutt kommer det kanskje en separasjon/fraflyttning som ikke nødvendigvis gjør problemet mindre.
Og på toppen av det hele: Omgivelsene, som kanskje kunne vært et sikkerhetsnett svikter: De trekker seg unna, vil ikke bli involvert, lurer på om vi som foreldre har sviktet, og viser manglende forståelse fordi AD/HD-problemet er usynlig (f.eks. kan de tolke barnets utagering som det at foreldrene tidligere har vært ettergivende).
Og enden på visen blir: Depresjon, isolasjon, sammenbrudd og oppløsning.
Dette er kanskje svartmaling, og det er ikke alltid det blir så vanskelig, men etter min mening blir det dessverre slik alt for ofte.
Følelsesmessige vansker
Men vi som voksne kan også ha følelsesmessige vansker som ikke direkte behøver å ha tilknytning til det jeg hittil har beskrevet som samspillvansker og slitasje:
Ulike måter å håndtere følelsesmessige vansker på
Det å gi barnet et tilrettelagt tilbud hjemme og på skolen er selvsagt viktig. Det samme gjelder nødvendig medisinering. Slike tiltak kan være viktig for å gi et positivt fortegn til det som før var negativt i familien ("gi barnet medisiner og foreldrene blir normale"). Vi trenger også støtte fra slektninger, venner, frivillige organisasjoner og behandlingsapparat der vi kan få slik støtte. Og da må vi snakke åpent om problemet og våge å blottstille oss selv og familien. Men dette er ikke alltid så lett:
Vårt forhold til hjelpeapparatet
Men er det ikke slik at behandlingsapparatet kan svikte? Jo, noe sant er det i det. Ut fra min egen praksis i PP-tjenesten har jeg sett eksempler på at både jeg og andre med ansvar for utredning, tiltak og behandling har sviktet. Det som primært skyldes genetikk, senmodning og biokjemi ble noen ganger feilaktig forklart som samspillsproblemer og "vanskelige" foreldre. Når vi så likhetstrekk mellom barn og foreldre, falt det mere naturlig å ta dette som et bevis på at foreldrene var en dårlig modell. Og etterhvert som foreldrene p.g.a. slitasje reagerte mere og mere primitivt, fikk vi ytterligere bevis for våre forklaringer. Noen ganger kunne vi også trekke oss unna, skylde på prioriteringsproblemer, eller ikke orke å gå inn i problematikken fordi det ble for vanskelig å skille ut hva som var et oppdragelsesproblem, hva som var et samspillsproblem og hva som eventuelt hadde med arv, senmodning og biokjemi å gjøre.
Svikten fra hjelpeapparatet kan komme til uttrykk på andre måter også: Det er ikke alltid en selvfølge at fagfolk greier å samarbeide: Noen velger av prinsipp utelukkende å forholde seg til egne utredninger, eller har problemer med å innordne seg et opplegg som krever samarbeide mellom ulike faggrupper. Dessuten: Dette med å sette AD/HD i sammenheng med arv, senmodning og bokjemi (versus f.eks. oppdragelse, kontaktevne, omsorgsevne og samspill) har tidligere vært nedprioritert. Når et slikt perspektiv presenteres for "det etablerte behandlingsapparatet", ligger det derfor også en fare for utvikling av samarbeidsproblemer fordi fagfolkene ikke greier å integrere ulike teoretiske ståsteder eller fordi man ensidig "rir kjepphester" og ikke er villig til å endre oppfatninger om årsaksforhold på tross av foreliggende fakta - og det kan gjøres i begge leire! Dessverre blir det da slik at de foresatte får som en tilleggsbelastning at de må forholde seg til et hjelpeapparat med sprikende oppfatninger om årsaker og tiltak.
Men jeg har også sett eksempler på at det også kan være vi som foreldre som eier problemet:
Så blir spørsmålet: Hva er den mest vanlige årsaken til et eventuelt sviktende samarbeid: (1) At det offentlige mangler vilje til å hjelpe oss, at de bagatelliserer våre bekymringer og skylder på oss, eller (2) at det offentlige har vilje men mangler kunnskap eller kapasitet, eller (3) at våre følelsesmessige vansker forhindrer et fruktbart samarbeid? Dette har jeg ikke noe svar på. Men noen kjøreregler mener jeg vi bør følge:
Vi kommer også lengst med følgende konklusjoner:
Copyright © 2001 Kjell Totland Psykologtjenester
Nyeste kommentarer
03.12 | 21:29
Hei, jeg er NIRA SHALOM, jeg er her ute for å spre disse gode nyhetene til hele verden om hvordan jeg fikk tilbake min eks-kjærlighet. Jeg holdt på å bli gal da kjærligheten min forlot meg for en anne
01.12 | 07:20
Jeg har hovedfag i matematikk. Og jeg er blant dem som tror at 5,1 er et større tall enn 5,08.
07.11 | 11:23
Ikke veldig bra, dårlig versjon av ortodoks og katolikk kristendom
04.11 | 12:34
Jeg likes ikke nettsiden din veldig virusete