Psykologtjenester
I 2017 fikk jeg en henvendelse fra en saksbehandler i PPT, med bakgrunn i det jeg hadde skrevet her om prosessering, og som stilte meg noen spørsmål. Med vedkommendes samtykke har jeg her skrevet ned spørsmål og svar:
Hei.
Har lenge brukt ditt
"flybilde" på ulike prosesseringsutfordringer.
Har en case:
Elev med lav prosessering. lavt arbeidsminne, gode logiske og visuelle evner, kognitivt høy fungering, godt språk.
Hvordan utnytte elevens gode logiske og visuelle
evner, få fram elevens potensiale? kunnskaper?
Tror du det kan bli noe frustrasjon rundt sein arbeidsstil og arbeidsminne kontra gode evner?
Mvh …
Hallo igjen, …!
Den var ikke enkel å svare på, men jeg skal gjøre et forsøk.
Det er ikke mye informasjon om denne eleven, så det jeg sier blir vel her bare snakk om «det kan tenkes at» og «mulige tiltak».
Nå er det mange grunner til at elever kan ha en lav prosesseringshastighet, og mulige tiltak må derfor sees i lys av disse. Noen kan være gjennomgående «treige» (SCT/ADD? Stoffskifteproblemer? Gjennomgående umotivert for skolearbeid?), noen er opptatt av å prioritere kvalitet fremfor tempo, og for noen kan lav prosesseringshastighet være et uttrykk for en reaksjon å stress - bare for å nevne noen eksempler. Der blir derfor viktig å se disse vanskene (hvis man ser på det som vansker) i lys av hva som ellers foreligger av informasjon om eleven, spesielt opplysninger fra skole og hjem.
Dessuten:
Dette betyr
at en bredest mulig kartlegging her er viktig. Et testresultat er som regel ikke er noe mere enn en hypotesegenerator eller en forsterker/svekker av allerede formulerte hypoteser. En slik kartlegging vil derfor være viktig for å kunne «skreddersy»
et opplegg for den enkelte elev.
Når det gjelder arbeidsminne, må man tenke i de samme banene. Her gjelder det også være oppmerksom på om det er et problem med regulering av oppmerksomhet og fokus ved mottaking av informasjon, eller
om det er et faktisk er et minneproblem. Kom det i det hele tatt «inn i boksen»? Dette kan man få bedre lys over ved f.eks. å spørre eleven umiddelbart etter «inntak»: «Husker du hva du leste nå?»
eller «Hørte du hva jeg sa akkurat nå?» Det kan også være aktuelt å drøfte, og teste, under hvilke forutsetninger arbeidsminneproblemene ikke viser seg.
I det hele tatt er det å kunne diskutere
med en elev utfordringer knyttet til læring, prosesseringshastighet og arbeidsminne viktig. Men det sier seg selv at elevers kognitive modenhet har betydning for mulighetene til å involvere eleven i deres egen utredning.
Les mer om barns delaktighet i egen utredning her: http://www.kjelltotland.com/418990109
For øvrig vil jeg anbefale deg å lese det jeg her har skrevet om stress-kartlegging av elever. http://www.kjelltotland.com/430427262
Gjennom en klargjøring av under hvilke betingelser prosesseringsvansker og arbeidsminneproblemer viser seg, eller ikke viser seg, er man langt på vei til å kunne finne egnede tiltak, som da bør være rettet mot følgende:
Når det gjelder det du spør om prosesseringshastighet og å utnytte elevens potensialer, foreslår jeg følgende:
Og når det gjelder dette med arbeidsminne, så kan følgende være aktuelt:
Hvis problemet primært dreier seg om reelt arbeidsminneproblemer, kan følgende være aktuelt:
1. Være oppmerksom på at en informasjon kan «falle ut» hvis eleven går inn i en ny kontekst. Dette er ganske logisk: Hjernen slipper ut fersk informasjon for å rydde plass til nye informasjon fordi vedkommende kommer i en ny kontekst. Dette kjenner de fleste til, og det er ikke bare vi gamle som sliter med dette: Jeg vil ha meg litt mer kaffe, går ut på kjøkkenet og har plutselig glemt hva jeg skulle der. Her er det faktisk døra som har skylda, fordi døra gir et signal om en ny kontekst og behov for at det blir ryddet plass for mulig ny informasjon. Uheldigvis blir da det som var viktig også ryddet bort. Dette fenomenet kan være et argument for at eldre mennesker ikke bare bør bo på ett plan, men gjerne også i en bolig med færrest mulig dører.
2. Være generelt oppmerksom på alle avledere som kan gjøre at arbeidsminnet kobles ut.
3. Notere stikkord fra beskjeder som gis, slik at man lettere greier å holde fast på det.
4. Logiske sammenhenger frigjør kognitiv kapasitet. Derfor bør man ved undervisningen legge vekt å presentere informasjon på en meningsbærende og sammenhengende måte fremfor som løse elementer. Min erfaring er her at elever i stor grad varierer, noe som naturlig nok får konsekvenser for deres arbeidskapasitet og videre læring.
Her er et eksempel på dette:
Familien skal på hyttetur, og sønnen i huset skal for første gang lære å ta oppvasken for hånd. Den voksne sier da: «Først må du vaske glass, så må du vaske kniver og gafler, så må du vaske tallerkener, så må du vaske serveringsfat, og til slutt må du vaske kasseroller og gryter». Det er mye å huske på, og legger beslag på en relativt stor del av sønnens minnekapasitet. Hvis dette viser seg å bli et problem, kan et alternativ være å f.eks. si: «Begynn med det som er minst skittent/har minst matrester, og avslutt med det som er mest skittent/har mest matrester.» Eller man kan bruke en enkel regel, av typen: «Begynn med det som er nærmest munnen, avslutt med det som er lengst borte fra munnen.»
Ditt neste spørsmål:
Ja, jeg har møtt mange elever som er frustrerte pga slike vansker, spesielt fordi man vet at
man egentlig ikke er så dum, men får ikke dette bekreftet i det daglige arbeidet. Reksjonen på slike frustrasjoner kan variere, alt fra «atferdsvansker», følelsesmessige vansker og til det å «lukke seg inne».
Noen ganger er det slike reaksjoner som er henvisningsgrunn til PPT. Å samtale med eleven om dette er noe som da må prioriteres. Å få bekreftet gjennom en test at man «faktisk ikke er dum» kan for noen elever her være
svært viktig.
Ja, det var det jeg hadde av kommentarer så langt. Ta gjerne kontakt igjen hvis du ønsker det.
Hilsen
Kjell
Copyright (2017) Kjell Totland Psykologtjenester
Tillegg 2019:
Artikkel om arbeidsminne og lærevansker:
https://utdanningsforskning.no/artikler/arbeidsminneproblemer-og-larevansker-hvorfor-og-hva-kan-gjores/
Nyeste kommentarer
03.12 | 21:29
Hei, jeg er NIRA SHALOM, jeg er her ute for å spre disse gode nyhetene til hele verden om hvordan jeg fikk tilbake min eks-kjærlighet. Jeg holdt på å bli gal da kjærligheten min forlot meg for en anne
01.12 | 07:20
Jeg har hovedfag i matematikk. Og jeg er blant dem som tror at 5,1 er et større tall enn 5,08.
07.11 | 11:23
Ikke veldig bra, dårlig versjon av ortodoks og katolikk kristendom
04.11 | 12:34
Jeg likes ikke nettsiden din veldig virusete