Psykologtjenester
INNHOLD:
1. GENERELT
1.1. Hovedprinsipper
1.2. Holdninger
1.3. Oppmerksomhet
1.4. Ulike måter å illustrere lærevansker slik at man kan finne dem hos elever med ADHD vansker
1.5. Prosesseringsvansker
1.6. Hukommelsesvansker
1.7. ADHD og matematikk
1.8. ADHD og språkvansker
1.9. ADHD og strategisk arbeid
2. TILTAK
2.1. Kollektive tiltak i et klasserommet
2.2. Forebyggende individ-rettede tiltak i klasserommet
2.3. Treningstiltak
2.4. Når det blir virkelig vanskelig
3. OM DE SÅKALTE "VANSKELIGE" ELEVENE
3.1. Kjennetegn
3.2. Aktuelle tiltak
4. DRØFTING AV ETT KONKRET TILTAK: "TILSNAKK"
4.1. Tilsnakk kan virke mot sin hensikt
4.2. Tilsnakk kan være bortkastet
4.3. Tilsnakk kan være fruktbart
4.4. Den voksnes reaksjon
4.5. Behov for begrunnelse
Vær oppmerksom på følgende:
Betegnelsen ”elever med ADHD-vansker” refererer her ikke bare til elever som formelt innfrir kriteriene for en ADHD-diagnose. Det dreier seg også om elever uten en slik diagnose, men som likevel har vansker i forhold til oppmerksomhet, impulsivitet og/eller hyperaktivitet, og der det er grunn til å tro at vanskene har sammenheng med en biokjemisk ubalanse i sentralnervesystemet og/eller en spesifikk senmodning i tilknytning til oppmerksomhet, impulsivitet og/eller hyperaktivitet.
1.1. Hovedprinsipper
1.1.1. Det beste utgangspunktet for iverksetting av tiltak er:
1.1.2. Noen tiltak blir planlagt, men en del må også ”tas på sparket”.
1.1.3. Fordi ADHD kan oppfattes som ”spesifikk senmodning”, må man med tiltak ta utgangspunkt i elevens funksjonelle alder og ikke den kronologiske alder ved iverksetting av tiltak.
1.1.4. I den grad man har kjennskap til elevens forutsetninger bør man ta hensyn til disse. For barn med ADHD-vansker kan det særlig være aktuelt å tenke i forhold til:
Produksjonsevne
Prosesseringsvansker
1.1.5. Er det mulig å finne årsaken til vanskene i:
1.1.6. Benytt bare de tiltak som i praksis viser seg å fungere.
1.1.7. I den grad det er mulig og realistisk bør eleven bli involvert i planlegging, gjennomføring og evaluering av tiltak.
1.1.8. Vurder om tiltak skal være individorienterte eller klasse/gruppe-orienterte.
1.1.9. Prioriter ”forebyggende tiltak” fremfor ”brannslukking”.
1.1.10. Vær oppmerksom på at enkelte elever kan være særlig "ømfintlige" når en lærer blir irritert, bestemt eller "kommanderende". Slike "bagateller" kan noen ganger få ringvirkninger over lengre tid.
1.2. Holdninger
Unngå moraliserende holdninger, egosentriske holdninger og autoritære holdninger, og fremme involverende holdninger.
1.2.1. Moraliserende holdninger
Moralisering innebærer følgende:
1.2.2. Egosentriske holdninger
Det dreier seg her om å unngå at en som lærer "bruker" eleven(e) til å tilfredsstille, eller dekke over, egen umodne personlighetstrekk. Her er noen eksempler:
1.2.3. Autoritære holdninger
Målsetning
Holdninger
Metoder
1.2.4. Involverende og respekterede holdninger
Når klassen involveres i konfliktløsning viser læreren evne til å:
1.3. Oppmerksomhet
1.3.1. Hva er oppmerksomhet?
Evne/kapasitet til å fokusere på omstendigheter utenfor eller innenfor personen på en adekvat måte.
1.3.2. Områder for oppmerksomhet
Auditiv oppmerksomhet, visuell oppmerksomhet, utholdenhet, innlæringskapasitet, organisering/arbeidsstrategi, avledbarhet, rigiditet, perseverasjon, temporegulering, sekvensorganisering, simultan organisering, oppfattelse av kollektive beskjeder, fokusert oppmerksomhet, arbeid under tidspress, interferens, samtidig oppmerksomhet, mobilisering (komme i gang), skille det vesentlige fra det uvesentlige.
1.3.3. Hvordan oppmerksomhetsvansker viser seg i praksis
1.3.4. Ulike perspektiver på oppmerksomhetsvansker
a. Barkley:
I flg. Russel Barkley er det et sentralt problem hos elever med ADHD-vansker, spesielt elever med oppmerksomhetsvansker, at de har problemer med å ta vare gitte erfaringer i form av ”mentale representasjoner”, med henblikk på kunne trekke dem frem ved en senere anledning. Dette påvirker flere funksjoner:
Det kan lett oppstå irritasjoner og konflikter hvis den/de voksne tar for gitt at eleven har slike ferdigheter (”hvor mange ganger har jeg ikke fortalt deg....”, ”dette vet du”).
Ved slike vansker kan mulige tiltak være følgende:
Barkley nevner også:
b. Sagvolden:
Terje Sagvolden hevder at ADHD egentlig dreier seg om at disse barna har store problemer med å vente og utsette belønninger, noe som innebærer at de er avhengige av raske, hyppige og tydelige ”forsterkere” for å kunne opprettholde oppmerksomheten. For eksempel kan det være viktig med stadige oppmuntringer og anerkjennelse underveis for å få til en gunstig læreprosess.
c. Problemer i forhold til strategisk arbeid
Barn med ADHD-vansker kan særlig streve med strategisk arbeid, som forutsetter evnen til å:
En del barn har kognitive vansker som medfører at de har problemer med å endre sin atferd med bakgrunn i ”innsikts-terapi”. Mere nyttig blir det da å diskutere konsekvenser og atferds-strategi. Dvs.: Om barnet ikke alltid kan forstå hvorfor ting skjer som det skjer i et helhetsperspektiv, så kan det likevel ha evnen til å se visse sammenhenger og ta konsekvenser av det.
d. Oppmerksomhet som et overordnet kontrollsystem.
Regulering av det mentale aktivitetsnivå:
Evnen til å bearbeide informasjon
Evnen til å kontrollere egne prestasjoner
e. Fleksibilitet
Et generelt problem for barn med ADHD-vansker er også det å kunne finne den rette balansen mellom hva man på et gitt tidspunkt bør fokusere på og hva som bør neglisjeres: Ytre påvirkning, indre tanker, den målstyrte aktiviteteten. ”Normale” / modne barn greier her lettere å ta adekvate beslutninger underveis i en prosess: Skal jeg stoppe opp i arbeidet og lytte til det som blir sagt? Er det viktig at jeg nå fortsetter å arbeide og ikke lar meg avlede av informasjon utenfra eller egne tanker? Bør jeg nå ta en pause i det jeg hører eller holder på med og i stedet tenker litt igjennom hva jeg holder på med? O.s.v.
Det kan bli mange konsekvenser av en slik mangel på fleksibilitet: Eleven kan bli rigid og ikke se at det er på tide å endre fokus. F.eks. kan eleven nekte å høre etter før han/hun er ferdig med det vedkommende er opptatt med, eller fordi han/hun bare sitte og ”drømmer”. Eleven kan også ”hoppe” mellom ytre informasjon, egne tanker og eget arbeid på en lite funksjonell måte. Ut fra et slikt perspektiv ser vi at barn som kan være rigide og avledbare i utgangspunktet har et felles problem, nemlig mangel på fleksibilitet i forhold til ytre inntrykk, egne tanker og målstyrt aktivitet når de er i en prosess med en konstant strøm av inntrykk og beslutningsalternativer.
f. ADHD uten hyperaktivitet og impulsivitet - ADD
Barkley hevder at man hos barn med ADD ofte ser følgende:
Brown (Geir Øgrim, NK-info 4/00 s. 8) hevder at disse barna kjennetegnes ved følgende:
Både Barkley og Brown omtaler to sentrale kjennetegn: Problemer med fokusert oppmerksomhet og prosesseringshastighet. Min egen erfaring er at dette ofte er gjenkjennbart ved testing av barn med ADD, og at det ofte bekreftes av lærere. Tiltak i forhold til fokusert oppmerksomhet kan dreie seg om å f.eks. fange elevens oppmerksomhet forut for informasjon som gis, gi informasjon når man ser at eleven er oppmerksom , dele opp informasjonen i mindre enheter, og å kontrollere og sikre seg at eleven får/fikk med seg nødvendig informasjon. I forhold til prosesseringshastighet så er dette omtalt mere utførlig senere i denne artikkelen.
1.4. Ulike måter å illustrere lærevansker slik at man kan finne dem hos elever med ADHD vansker
1.4.1. Bedriften
Man tenker at hjernen består av tre deler:
ADHD kan da f.eks. illustreres som en bedrift som er underbemannet i administrasjonen. Dette kan føre til at
Nedsatt “vaktmesterfunksjon” som på ulike måter gjør det vanskelig for produksjonsenheten kan også være en måte å illustrere et ADHD-problem på. Det slurves med energiforsyning og oppvarming, og de riktige råvarene slippes ikke inn.
1.4.2. Lyskastermodellen
(hentet fra Øgrim,1998).
Vår oppmerksomhet kan sammenlignes med en lyskaster som “fokuserer” på ulike områder. Menneskene har forskjellige, og varierende, “lyskastere” i forhold til
Referanse: Øgrim, G. (1998): Hva er egentlig oppmerksomhetsvansker? Typer og tiltak. Stå På! Temanummer om MBD/ADHD. MBD-foreningen.
1.4.3. Direktøren
(Jeg tenker vel at direktøren selv har et viktig ansvar for prioriteringer, og at ikke alt ligger på forværelse – sekretæren)
For at en administrerende direktør skal kunne arbeide effektivt er han/hun avhengig av et “forværelse” som regulerer (sier ja eller nei til / prioriterer) alle henvendelser, Dette gjelder
Hvis forværelsessekretæren en dag er syk, kommer “alt” uregulert inn. “Alt” blir like viktig å rette oppmerksomheten mot. Alle “må” snakke med direktøren umiddelbart. Det blir et stadig skifte av hva direktøren retter oppmerksomheten mot, han blir utslitt, og det som han egentlig hadde tenkt å gjøre den dagen blir ikke utført.
1.4.4. Hunden
Hva tenker en hund som går omkring og snuser på bakken? Jo, den tenker: “Hva er det? Hva er det? Hva er det? Hva er det? Hva er det? Hva er det? Hva er det?”. Dette kan illustrere problemet med impulsivitet hos barn som viser stor oppmerksomhet til det han/hun sist blir oppmerksom på, men der interessen for dette daler fort.
1.4.5. Stroboskop
(Hentet fra Anders Möllervärn, 1997, Temanummer om ADHD i ”Spesialpedagogikk”)
Kognitive og affektive erfaringer hos barn med ADHD kan sammenlignes med et liv under et stroboskop, hvor lysglimtene gir en usammenhengende opplevelse. Plutselige skiftninger i oppmerksomhet og korte, diskontinuerlige erfaringer fører til en ustabil oppfattelse av omverdenen. Erfaringene får ikke sammenheng, de blir ikke sammenkoblet. Dette hemmer muligheten for å danne komplekse strukturer, liksom muligheten for at de blir lagret i langtidshukommelsen eller i form av kognitive skjemaer.
1.4.6. ”Tatt på fersken”
De fleste av oss har vært oppe i situasjoner der vi kan oppleve omgivelsene som mer eller mindre fragmentariske, mangler den store oversikten, reagerer ut fra følelser og ikke det fornuften tilsier, e.l. Noen kan beskrive dette som en ”nummen” følelse. Barn med ADHD-vansker kan ha en slik opplevelse mer eller mindre konstant, eller for eksempel i tilknytning til skolearbeid. En illustrasjon på dette fenomenet kan f.eks. være den ubehagelige følelsen man får når man kjører inn i en bli bakfra og ser at sjåføren i bilen foran er på vei mot ens egen bil.
1.4.7. Skylapper
Å ha et ADHD-problem kan sammenlignes med å være en hest i et kappløp der hesten ikke har skylapper. Hensikten med skylapper er å ikke bli distrahert av de andre hestene og det å ha målet i fokus. Denne illustrasjonen passer bra i forhold til barn som strever med avledbarhet.
1.4.8. Sykling
Første gang et barn skal lære å sykle er det usikkert. Det må rette oppmerksomheten mot mange ting på en gang (holde balanse, være i bevegelse framover, holde hendene på rattet, bevege bena riktig, osv.) og barnet trenger støtte i form av en voksen som hjelper til, eller for eksempel i form av et støttehjul. Etter hvert som barnet mestrer det å sykle, blir ferdigheten gradvis automatisert. Barnet kan sykle lengre uten å trenge pause, trenger gradvis mindre kompensering, og det får dermed økt kapasitet til å rette oppmerksomheten mot andre ting (trafikkbildet rundt, kanskje kunne prate med andre som sykler ved siden av, etc).
(Bildet bør gjøres tydeligere: Er poenget manglende automatisering?)
1.4.9. Tv-apparater
Barn med ADHD-vansker som har problemer med å sortere ut inntrykk kan sammenlignes med det å sette på 7-8 Tv-apparater og prøve å følge med på alle programmene samtidig.
1.4.10. Fotballspilling
Det som skiller en god fotballspiller fra en dårlig fotballspiller er ikke nødvendigvis et spørsmål om hvem som kan sparke hardest, hvem som kan løpe fortest eller hvem som har best kondisjon. Det dreier seg heller om følgende: En god fotballspiller har evnen til å ha et overblikk over spillets gang, kan vurdere hva ulike ”trekk” videre framover kan føre til, har evnen til raskt å endre planer for egen forflytning når det er nødvendig, har evne til å slappe av og samle krefter når det er mulig, og finne sine rette posisjoner til en hver tid (jfr. beskrivelsen av den norske fotballproffen Øyvind Leonardsen : ”Han er best uten ball”). Generelt kan man si at en god fotballspiller kjennetegnes av å disponere sin oppmerksomhet og aktivitet på en hensiktsmessig måte ut fra det som er lagets målsetning – å lage mål. Omvendt vil en dårlig fotballspiller ofte kjennetegnes av at han i for stor grad mangler oversikt, virrer omkring på banen og bruker sine krefter på en lite hensiktsmessig måte.
Denne forskjellen på en god og dårlig fotballspiller kan illustrere forskjellen på et barn med og uten ADHD-vansker. En fotballspiller blir aldri god med mindre han utvikler evnen til å planlegge, tenke strategisk, tenke ”lag” og kunne velge sine handlinger på grunnlag av kortsiktige og langsiktige vurderinger. Og skal et barn kunne mestre det å fungere sosialt og faglig må også slike ferdigheter utvikles. Her er det barn med ADHD-vansker ofte kommer til kort, ettersom ADHD for en stor del dreier seg om ”spesifikk senmodning” (forsinket utvikling innenfor enkelte områder).
1.4.11. 17-mai-tog
Et barn med ADHD-vansker beskrev selv sin oppmerksomhetsvansker slik: ”Når en lærer gir en beskjed til meg i klassen er det omtrent som når noen snakker til meg mens man går i et 17-mai-tog”.
1.4.12. Et tog på skinner
Problemet med avledbarhet og manglende evne til målstyring kan sammenlignes med et tog med ”svake skinner” som stadig trenger hjelp utenfra for å holde seg på skinnene og ikke kjøre i grøften.
1.4.13. Hjulspor
Enkelte barn strever med at de er rigide og ikke greier å endre atferd når situasjonen tilsier at det er rimelig. Det kan sammenlignes med en bil eller sykkel som er kommet inn i et ”hjulspor” og som ikke kommer ut av det uten videre.
1.4.14. Rytteren
Noen barn opplever det som følgende rytter: ”Rytteren sprang opp på hesten sin og red som en gal i alle retninger”.
1.4.15. Drosjesjåføren
Det finnes et eksempel på en voksen med ADHD-vansker som jobber som drosjesjåfør, men som får problemer fordi han ikke har tålmodighet til å vente lenge nok til han får en kunde. I stedet hender det at han etter en stund forlater en lang drosjeholdeplass med mange drosjer, for deretter å søke en ny drosjekø som han kanskje også etter en stund forlater fordi han ikke har tilstrekkelig tålmodighet til å vente til de selv får en passasjer. Han får dermed en tendens til å ”vandre” mellom ulike drosjeholdeplasser med lite inntekter.
Dette eksemplet kan også brukes som en illustrasjon på lærevansker som enkelte barn med ADHD-vansker kan ha. Mange barn med ADHD forlater oppgavene sine halvveis, og kommer aldri i mål med prosjekter.
1.4.16. Dirigenten
Det å ha et ADHD-problem kan sammenlignes med et orkester som mangler dirigent. ”Det hjelper ikke om de enkelte musikerne er dyktige dersom den som skal integrere og avpasse deres innsats ikke fungerer” Ved ADHD kan språk, intelligens, hukommelse osv. være i orden, men kommer ikke til uttrykk pga. dårlig ”dirigent”.(Geir Øgrim, NK-info 4/00 s. 8).
1.4.17. Jernbanestasjonen
Å ha et ADHD-problem kan oppleves
”som å være på en jernbanestasjon der man virrer omring og ikke helt vet hvor man skal, der det er masse mennesker rundt omkring som man blir distrahert av, og der det samtidig kommer meldinger fra høyttaleren som man ikke helt
får tak i”.
Tillegg (2022)
Labyrinten
Når man går inn i en labyrint må man som regel ofte sjekke ut ulike alternativer. Denne ”sjekkingen” kan lett ta overhånd ved at man f.eks. av ren nysgjerrighet, eller fordi man ikke er tilstrekkelig målstyrt, roter seg bort i stadig nye sideveier, med det resultat at man til slutt ikke finner tilbake igjen til utgangspunktet, eller kort og godt glemmer bort det som var det opprinnelige målet. På samme måte kan det å ha ADHD medføre at man lett ”roter seg bort”, enten i forbindelse med det man tenker, eller det man holder på med.
Bil med bremser
En del barn med ADHD-vansker som strever med uro og impulsivitet, og som på ulike måter prøver å kontrollere/dempe dette, kan lette bli slitne fordi de opplever at de bare delvis (eller ikke) greier det. Dette kan illustreres med en bil som går varm fordi man gassen har hengt seg opp og derfor må bremese hele tiden.
Kommunen
Hvis en kommune ikke greier å styre sin egen økonomi, må den settes under administrasjon fra staten. Staten må da for en periode ”detaljstyre” kommunen, men vil over tid kunne trekke seg ut etterhvert som kommunen greier seg på egen hånd. På samme måte er et barn med ADHD-vansker avhengig av at de voksne ”administrerer” barnet inntil barnet (eventuelt) over tid får mere kontroll over seg selv.
Flyplassen
Her følger en illustrasjon på lærevansker som er vanlig å finne hos barn med ADHD-vansker, nemlig ”flyplassen”: Hvilke faktorer er avgjørende for at en flyplass skal kunne fungere optimalt og effektivt? Her kan det dreie seg om flyplassens evne til å:
De ulike faktorene påvirker hverandre og er avhengige av hverandre, og her gjelder regelen om at ”kjeden ikke er sterkere enn det svakeste ledd”. I hvilken grad disse faktorene fungerer tilfredsstillende og er samordnet er avgjørende for flyplassens totale effektivitet.
”Flyplassen” kan illustrere ulike lærevansker hos barn:
Filtre
Det finnes mang slags filtre, for eksempel kaffefiltre, tesiler og dørslag. Noen filtre slipper mye gjennom, andre lite. En del barn med ADHD-vansker strever med det å kunne skjerme seg fra inntrykk ”utenfra”. Selv kan de oppleve det som om de er ”invadert”. Likeledes kan de streve med det å skjerme seg fra egne innfall og ideer som kommer ”innenfra” (impulser). Å ha et slikt dårlig filter i ”begge ender” kan sammenlignes med det å være under ”kryssild”.
Allergi
Å ha ADHD-vansker kan sammenlignes med det å ha allergi: En som er allergisk er det hele tiden. Men det merkes bare i perioder hvor man blir utsatt for et miljø som har visse særtrekk som man er ”sensitiv” på. Tilsvarende med ADHD. Barnet kan i en del situasjoner oppføre seg tilsynelatende ”normalt”, men i møte med ulike stressfaktorer viser seg fra en mer problematisk side. Aktuelle stressfaktorer kan for eksempel være når barnet er ikke uthvilt, når barnet blir ”mast” på, når barnet har konsentrert seg over lengre tid, når ”ting” begynner å bli kjedelig, ved brå situasjonsendringer eller når det er mye støy og intense inntrykk rundt det.
Legge puslespill
En som legger puslespill må få oppleve selv å legge puslespillet, samtidig som vedkommende også må ta i mot råd fra andre. Men dette kan bli vanskelig hvis vedkommende har liten innsikt i egen begrensning, er skeptisk eller negativ til råd fra andre, eller kanskje mister en brikke på gulvet uten å være oppmerksom på det. Vedkommende vil da bare fortsette å gjøre feil på puslespillet og kanskje til slutt miste interessen for det. Tilsvarende vil barn med ADHD ofte ha problemer med å holde fast på, sortere og organisere inntrykk utenfra og egne tanker. De kan derfor ha et spesielt behov for veileding fra andre i denne prosessen. Men hvis de har liten innsikt i sin egen begrensning og i tillegg opplever råd fra andre som ”masete” kan det skje at de gir opp og bare ”melder seg ut”.
Ulike tegneseriefigurer og TV-figurer
Tegneserier og TV fremstiller ofte personer / dyr som en karikert, og forenklet utgave av menneskelige sider i alle dens variasjoner. Det er derfor ikke overraskende her å finne figurer som i mer eller mindre grad kan gi assosiasjoner til barn med ADHD-vansker. Her er noen eksempler:
Slike figurer kan være et utgangspunkt for å hjelpe barn med ADHD-vansker å forstå sin egen situasjon.
Det er verd å merke seg at man hos disse figurene lett kan få øye på forsonende trekk: Eks. Tigergutt er velmenende og entusiastisk, Emil er aktiv og kreativ, Den ville ungen er glad i sin mamma, Professoren er intelligent og Hulken kan ikke noe for at han er slik. Slik sett kan slike ”helter” også gi mulighet for en positiv identifisering, noe som kan være nyttig for barn med ADHD-vansker som strever med å akseptere seg selv.
Illustrasjoner på det å bruke medisiner for ADHD-vansker:
1.5. Prosesseringsvansker
1.5.1. Prosesseringskapasitet
Prosesseringskapasitet er uttrykk for den kapasiteten barnet har til å motta og lagre informasjon innenfor et avgrenset tidspunkt. Kapasiteten blir da uttrykt i det maksimale antall informasjons-elementer barnet greier å tilegne seg innenfor et gitt tidspunkt. Det forutsettes da at barnet ikke greier å lage assosiative forbindelser ("junking") mellom disse elementene. Gjentagelse av tallrekker, ordrekker, eller motoriske sekvenser kan være en måte å teste dette på. Vær oppmerksom på at prosesseringskapasiteten kan være spesifikk i forhold til den auditive og visuelle kanal, og at prosesseringskapasiteten kan være forskjellig avhengig om det dreier seg om "deklarativt (språklig) minne" eller "prosedurelt minne" (huske en handlingssekvens).
1.5.2. Prosesseringshastighet
Prosesseringshastighet er uttrykk for den kapasiteten barnet har til å arbeide med elementer som foreligger visuelt eller som er tilegnet auditivt. Prosesseringshastighet kan uttrykkes i form av "optimalt tempo", "evne til å velge et adekvat tempo", eller "evne til tilpasse seg et tempo definert av andre". Prosesseringshastighet og prosesseringskapasitet er to funksjoner som påvirker hverandre og er avhengig av hverandre. Hvis f.eks. et barn har problemer med å tilegne seg mange elementer (lav prosesseringskapasitet), vil det kunne føre til lavere arbeidstempo (lav prosesseringshastighet). Og omvendt: Hvis barnet arbeider sent (lav prosesseringshastighet), vil det kunne føre til redusert prosesseringskapasitet. Slike spesifikke lærevansker kan også produsere (eller bidra til å produsere) andre spesifikke lærevansker, generelle lærevansker og atferdsvansker.
1.5.3. Illustrasjon på prosesseringshastighet
Man kan tenke seg en gjeng mede kamerater som er på skitur, og alle går like fort, unntatt èn, fordi han er mindre utholdende, beveger seg mer omstendelig, eller av andre grunner. Det innebærer at de andre stadig vekk må vente på sistemann. Men når han har greid å ta dem igjen, går de straks videre, for ”de har jo hatt pause”.
1.5.4. Illustrasjon på prosesseringskapasitet og prosesseringshastighet
Når en person arbeider på et samlebånd har han en begrensning i forhold til hvor mange elementer han kan motta pr. tidsenhet (kapasitet). Han har også en begrensning i forhold til den tiden han trenger for å utføre arbeidsoperasjonen (hastighet). Disse to begrensningene påvirker hverandre. Kapasitetene kan være absolutt, eller variere med oppmerksomhet, dagsform, hvor lenge han har holdt på osv. Overskrides personens begrensninger, forsvinner "flyten" og "det går i ball". Illustrasjonen viser at det å være begrenset både i forhold til prosesseringskapasitet og prosesseringshastighet er uheldig. Lav prosesseringskapasitet er et problem som finnes hos relativt mange barn, og som lett kan feildiagnostiseres som ADHD eller dysleksi. Men selvsagt kan man også ha vansker både med prosessering og ADHD/dysleksi
1.5.5. Aktuelle tiltak i forhold til prosesseringskapasitet
1.5.6. Aktuelle tiltak i forhold til prosesseringshastighet
1.6. Hukommelsesvansker
1.6.1. Hukommelsesvariabler kan inndeles på mange måter
Elever med hukommelsesvansker kan variere mht. hvor mange parametere de strever med.
1.7. ADHD og matematikk
1.7.1. For elever med ADHD-vansker kan det være visse sammenhenger mellom matematikkvansker og deres vansker i forhold til oppmerksomhet og impulsivitet.
Her er noen eksempler:
1.7.2. Her er oversikt over noen ferdigheter som særlig kan ha betydning for matematikkfaget og som kan danne grunnlag for å forstå lærevansker bla. hos elever med ADHD.
1.8. ADHD og språkvansker
(dette avsnittet er til dels basert på et foredrag av Kari Truyen (SBU) holdt den 9. feb. 2001)
Barn med ADHD-vansker har ofte ha problemer knyttet til tanke-organisering. Og siden ”språket er tankenes redskap” (Rommetveit), er det ikke uventet at de også har språklige vansker. Dette kan f.eks. dreie seg om impressive vansker (forstå det talte ord). Dessuten skjer jo språk i en sosial sammenheng der det forventes en viss grad av oppmerksomhetsevne, noe barn med ADHD-vansker nettopp strever med. Eksempelvis vil barn som strever med fokusert oppmerksomhet lett kunne få problemer med å fange opp nødvendige språklige nyanser til å kunne forstå hva andre sier.
De kan også ha spesielle lese/skrive-vansker, f.eks. med det å kunne forholde seg til kompleks og sammensatt informasjon, samt avkodningshastighet (prosesseringshastighet).
Noen ganger er et ikke alltid så lett å få øye på at et barn har språkvansker. Her er en liste over språkvansker som i utgangspunktet kan oppleves som bagatellmessige, men som likevel kan være viktige å legge merke til:
Barn med ADHD-vansker med slike ”skjulte språkvansker” viser seg relativt ofte å ha relativt mye såkalte ”eksternaliserte vansker” (utageringer, konflikter etc.). En sammenheng her kan for en del være at deres atferdsvansker er uttrykk for en frustrasjon de opplever fordi de språklig sett er hemmet. Slike vansker blir dermed ”sekundære”, i motsetning til atferdsvansker som primært har sitt utspring i barnets generelle ”indre uro”.
1.9. ADHD og strategisk arbeid
Barn med ADHD-vansker kan særlig streve med strategisk arbeid, som forutsetter evnen til å:
Generelt: Kunne forholde seg adekvat i forhold til tidligere informasjon, foreliggende informasjon og kommende konsekvenser.
Aktuelle tiltak kan da knyttes opp til de spesifikke funksjonsområdene man ønsker å utvikle.
2.1. Kollektive tiltak i et klasserommet
2.1.1. Å jobbe indirekte med et barn med ADHD-vansker ved bruk av kollektive tiltak i klassen kan være viktig av flere grunner:
2.1.2. Eksempler på kollektive tiltak:
Få klassen generelt til å rette oppmerksomheten mot
Klasseromsorganisering
Hvis klassen, eller enkelte elever i klassen, har problemer med å opprettholde konsentrasjonen, kan man f.eks:
Innføring av regler for god klasse-atferd. (Dette er en relativt hyppig brukt metode. Erfaring viser at effekten over tid har lett for å forsvinne. Formodentlig skyldes det at læreren ikke har tenkt grundig nok igjennom hvordan reglene skal innføres og følges opp. Her er noen gode "kjøreregler" ved innføring av regler.)
Her er et eksempel på hvordan et regelsett kan se ut når flere lærere i en klasse vil ha et opplegg for struktur og konsekvens i en klasse:
Tilretteleggelse av friminutt: Her er ett eksempel: Ved fotballsparking kan det ofte bli problemer fordi det blir krangel om hvem som skal være på lag med hvem, fordi det skjer stadige skiftinger av lagsammensetningen, fordi det blir for mange på hvert lag, fordi noen ikke er sikre på hvilken vei de skal spille, mm.
2.2. Forebyggende individ-rettede tiltak i klasserommet
2.2.1. Generelt
2.2.2. Konkrete kompensatoriske tiltak
a. Arbeidsprosessen
b. Forebyggende tiltak spesielt beregnet på ungdom.
For ungdommer (og voksne) bør tiltak i størst mulig grad preges av at det er vedkommende selv som er ansvarlig for iverksetting av tiltak.
Her følger en liste over noen aktuelle forebyggende tiltak for ungdom med ADHD-vansker, med vektlegging på “organiseringsproblemer”:
c. Gode lekserutiner
Her følger en liste over tiltak som ofte er gunstige i forhold til det å mestre leksearbeid
d. Andre tiltak
Stimuler til god selvfølelse ved å hjelpe eleven til å rette oppmerksomheten mot:
2.3. Treningstiltak
2.3.1. Generelt
2.3.2. Konkret
2.3.3. Tiltak rettet mot utagering og konflikter (”brannslukking”)
Hvis eleven i større grad forstyrrer undervisningen må man vurdere følgende alternativter.
I forlengelse av brannsluknings-tiltak:
Inngå avtaler med eleven:
Når det skjer igjen:
2.4. Når det blir virkelig vanskelig
Sentrale tiltak kan da være følgende:
3.1. Kjennetegn
I denne gruppen finner vi elever som i større eller mindre grad har ADHD-vansker (eller kanskje ikke i det hele tatt). De kjennetegnes ofte av at de:
Det finnes ulike årsaker til at elever blir slik:
NB! Det er ikke uvanlig at barn som tilsynelatende har et ”for stort” selvbilde er slik for å kompensere for et ”for lite” selvbilde. Det er heller ikke uvanlig med ego-svake barn som ”svinger” mellom disse to polaritetene.
3.2. Aktuelle tiltak
”Tilsnakk” – det å henvende seg direkte til eleven og gi beskjed om at atferden er uønsket, og eventuelt begrunne det - er formodentlig det mest brukte tiltaket i forhold til det å endre negativ atferd. Effekten er imidlertid ”både-og”:
4.1. Tilsnakk kan virke mot sin hensikt, være uheldig og/eller være skadelig hvis:
hvis du ikke oppfører deg ordentlig, må jeg sende deg til rektor
)
.
det sammenkobles med uheldige ”trusler” (
hvis du ikke slutter med det der må jeg ringe til dine foreldre
).
det sammenkobles med ”trusler” som ikke blir fulgt opp (
læreren stadig henger seg opp i bagateller, med det resultat at
hvordan
den voksne uttrykker seg fremfor innholdet (vanlig hos elever med ADHD-vansker).
eleven har en tendens til å overfokusere på, og overreagere i forhold til,
4.2. Tilsnakk kan være bortkastet, når:
eleven ikke hører etter det som blir sagt.
Hva gjør læreren for å sikre seg at eleven forstår hva han/mener. Her er det ikke nok å få et
ja
på spørsmålet:
Er det forstått?.
4.3. Tilsnakk kan være fruktbart, hvis:
4.4. Den voksnes reaksjon
Tilsnakk er også fruktbart når den voksnes reaksjon:
I konkrete situasjoner med korrigering kan det hende at en elev fortsetter med negativ atferd fordi fordelene (primær- og sekundærgevinster) ”overskygger” ubehaget ved korrigeringen. I en slik situasjon må læreren vurdere om han/hun må snakke mer ”i klartekst” (for å øke ubehaget) eller, hvis det er mulig, fjerne/forminske de primære og sekundære gevinstene.
4.5. Behov for begrunnelse
Det er ikke alltid slik at tilsnakk bør, eller må, begrunnes:
Eventuelt kan man gi begrunnelse på et senere tidspunkt. Det er særlig aktuelt når:
Copyright © 2001 Kjell Totland Psykologtjenester
Beate Schiøll
23.09.2019 19:24
Hei! Jeg har stadig god nytte av denne siden din, både i forhold til adhd og generelt om prosessering! Hver høst «leser jeg meg opp»igjen på dette. Er lærer i barneskolen😄
Nyeste kommentarer
03.12 | 21:29
Hei, jeg er NIRA SHALOM, jeg er her ute for å spre disse gode nyhetene til hele verden om hvordan jeg fikk tilbake min eks-kjærlighet. Jeg holdt på å bli gal da kjærligheten min forlot meg for en anne
01.12 | 07:20
Jeg har hovedfag i matematikk. Og jeg er blant dem som tror at 5,1 er et større tall enn 5,08.
07.11 | 11:23
Ikke veldig bra, dårlig versjon av ortodoks og katolikk kristendom
04.11 | 12:34
Jeg likes ikke nettsiden din veldig virusete