11. feb, 2017

Barneoppdragelse

 

Siden jeg ble psykolog har jeg sett mange lister på hva som kjennetegner «god barneoppdragelse», og har vel ofte selv tenkt at relasjon, struktur, mening og respekt har vært viktige prinsipper.  Det jeg imidlertid har savnet har vært lister som både sier noe helt grunnleggende og som samtidig gir klare råd til foreldre.

Nå har jeg endelig kommet over en slik liste, fra to amerikanske psykologer ved Harvard University. Og det jeg da legger merke til er fokuset på hvordan foreldre kan få «gode» barn, dvs harmoniske, selvstendige og omsorgsfulle barn, som altså er noe mye mere grunnleggende enn «bare» det å få veloppdragne barn.

De viktige rådene er som følger:

  1. Vær mye sammen med barna dine.
  2. Fortell alltid barna hva de betyr for deg.
  3. Vis barna hvordan problemer kan løses fremfor å flykte fra dem.
  4. La barna dine hver dag få oppleve at du trenger dem, og fortell dem at du er takknemlig for deres hjelp.
  5. Hjelp barna din med å takle sine negative følelser
  6. Vis barna at verden er mye større, mer kompleks og mer spennende enn det de noen gang kan forestille seg 

Og avslutningsvis sier de to psykologene:

Å oppdra barn til å være høflige, omsorgsfulle og medfølende er en svært vanskelig oppgave. Men det er akkurat det alle av oss er i stand til å gjøre. Og ingenting annet i verden vil noensinne kunne sammenlignes med viktigheten av dette, eller den uvurderlige gleden du selv vil føle det når du har fått til dette.

Les hele artikkelen her

Tipper også at det er de samme «Harvard-psykologene» som står bak denne undersøkelsen, der spørsmålet er: Hva er viktigst for deg – at barna dine er flinke eller snille?

Til slutt:

Jeg har selv sett på nært hold betydningen av at slike råd blir fulgt. Jeg vil derfor også av den grunn på det varmeste anbefale alle foreldre å følge dem.

Nyeste kommentarer

03.12 | 21:29

Hei, jeg er NIRA SHALOM, jeg er her ute for å spre disse gode nyhetene til hele verden om hvordan jeg fikk tilbake min eks-kjærlighet. Jeg holdt på å bli gal da kjærligheten min forlot meg for en anne

01.12 | 07:20

Jeg har hovedfag i matematikk. Og jeg er blant dem som tror at 5,1 er et større tall enn 5,08.

07.11 | 11:23

Ikke veldig bra, dårlig versjon av ortodoks og katolikk kristendom

04.11 | 12:34

Jeg likes ikke nettsiden din veldig virusete