18. nov, 2015

Hvor kommer forventningspresset fra ?

"Alle" forteller at de er utsatt for et forventningspress, men "ingen" vet, eller vil si noe om, hvor dette forventningspresset egentlig kommer fra. For "det bare er sånn".

Jeg tror det er mange svar på dette. Her kan jeg nevne tre viktige grunner:

Det ene jeg tenker er reklamen. Noe reklame er uten tvil direkte påvirkning om å kjøpe noe, f.eks. når man sier "løp og kjøp". Men mye av reklamen er mer tildekt og fremstår nærmest som en slags faktaopplysning til "den det måtte gjelde". Men i virkeligheten er den laget slik at den spiller på våre lengsler, behov og egen utrygghet og definerer behov vi ikke visste vi hadde - før reklamen fortalte oss det. Dette er godt beskrevet av Susanne A. Kjekshus Koch på hennes hjemmeside. Hun sier her følgende:

En effektiv, kjølig kvinne mot en travel bakgrunn sier: "Jeg lever i tiden og forlanger effektivitet. Derfor bruker jeg Plénitude fra L'Oréal." Det reklamen vil selge, er en ansiktskrem. Det du får på kjøpet er egentlig et helt verdensbilde: Reklamen forteller deg at det denne vakre og vellykkede kvinnen har, er verd å skaffe seg. Hun forlanger effektivitet. Hun "lever i tiden". Fra alt som skjer i reklamefilmen, er det lett å se, at å leve i tiden er synonymt med å løpe rundt og være travel og samtidig ungdommelig uanstrengt. For å bli som damen i reklamen trenger du L'Oréals ansiktskrem.

Det andre jeg tenker på er de mennesker som vi har rundt oss og som på en mer eller mindre fordekt måte påvirker oss til å gjøre, tenke og mene som dem, kort og godt fordi disse har behov for å gjøre det. Dette kan komme både fra enkeltindivider og grupper. Dette kaller jeg for et ytre forventningspress.

Men jeg tror den viktigste kilden til dette forventningspresset ligger inne i oss selv - et indre forventningspress. Motoren bak dette forventningspresset som vi selv skaper kan være egen usikkerhet, lavt selvbilde, frykt for isolasjon og ensomhet, frykt for å måtte skamme seg eller frykt for å få alle andres fokus rettet mot seg uten at man kan kontrollere dette. Sigmund Freud snakket her om eksternalisering - at vi overfører våre egne ubearbeidede følelser over på omgivelsene og "skylder på dem". Samtidig sier vi at "det er noe der ute som jeg ikke kan gjøre noe med, det bare er sånn". Jeg tror det er vanskelig for oss å komme oss ut av et slik egenskapt forventningspress med mindre vi faktisk "går i oss selv" og oppdager hvordan vi selv har skapt dette, forstår hvorfor vi har behov for å skape det, og hvordan vil skjuler dette for oss selv.    

Du kan lese mer om forventningspress og konformitetspress her: "Konformitetspress hos ungdom""In the hot seat""Lar mobbeproblemet seg løse?".

Nyeste kommentarer

03.12 | 21:29

Hei, jeg er NIRA SHALOM, jeg er her ute for å spre disse gode nyhetene til hele verden om hvordan jeg fikk tilbake min eks-kjærlighet. Jeg holdt på å bli gal da kjærligheten min forlot meg for en anne

01.12 | 07:20

Jeg har hovedfag i matematikk. Og jeg er blant dem som tror at 5,1 er et større tall enn 5,08.

07.11 | 11:23

Ikke veldig bra, dårlig versjon av ortodoks og katolikk kristendom

04.11 | 12:34

Jeg likes ikke nettsiden din veldig virusete