Psykologtjenester
ET KORT RESYMÉ
På verdensbasis finnes det en del empiriske studier som har fokusert på den mentale helsen til Jehovas vitner (Rylander (1946), Pescor (1949), von Janner (1963), Spencer (1975), Montague (1977)), også omtalt av Bergman (1992). De omtalte undersøkelsene antyder at medlemmer av Jehovas vitner flere psykiske problemer enn folk flest, men undersøkelsene har mangler som gjør at de ikke kan brukes til å trekke slike generelle slutninger om Jehovas vitner verken i Norge eller i andre land, fordi:
Penton (1985, s.292), hevder at Jehovas vitner lever under et høyt psykologisk press, at dette presset fører til at mange Jehovas vitner lider av mental sykdom, men at det ikke er så vanlig som det Pescor (1949), von Janner (1963), Spencer (1975) og Montague (1977) sier.
I Norge er det foretatt to undersøkelser (Wilting, 1992; Furuli, 2001) i de samme menighetene, men med svært ulike konklusjoner. Se mer om dette lenger ned.
En annen problemstilling som forskere har diskutert dreier seg om årsaken til det som Jehovas vitner evt. har av psykiske problemer, om det f.eks. skyldes arvemessige eller andre forutsetninger særtrekk hos de som rekrutteres, eller om det f.eks. har noe med JV sin kultur og forkynnelse å gjøre.
En studie av Weishaupt & Stensland (1997) av 20 ex-vitner viste en markert bedring i forhold til følelsesmessige problemer etter at de forlot Jehovas vitner, noe som indikerte at det Jehovas vitner har av problemer ikke først og fremst dreier seg om problemer de har uavhengig av medlemskapet.
Men det foreligger alt for lite forskning til at man har noen mulighet til å trekke noen generelle konklusjoner i den ene eller andre retningen i forhold til slike spørsmål.
For øvrig kan det nevnes at Bergman (1992, s. 227) ut fra sin kliniske praksis hevder at det er relativt større innslag av psykiske problemer hos Jehovas vitner der bare den ene av foreldrene var aktiv Jehovas vitner, i motsetning til der begge var aktive Jehovas vitner.
Dette kan kanskje sees i sammenheng med det som omtales i forbindelse med en undersøkelse av norsk ungdom med psykoseproblemer (Borchgrevink et al., 1993). Det er en påfallende overhyppighet i vårt materiale av familier med en uklar livsanskuelse. Det kan dreie seg om filosofiske, religiøse eller private overbevisninger som til stadighet utløser konflikter mellom foreldrene, eller mellom familien og samfunnet rundt (f.eks. skolens normer). Slike samspill kan være med på å forsterke ungdommens vrangforestillinger (s. 37). Og videre: Vedvarende uklarheter i livsanskuelse kan virke forvirrende og psykoseinduserende, særlig i familier hvor livsanskuelsen er nært knyttet til foreldrenes egne behov for sterk støtte (s.38). Jehovas vitner er her en av flere religiøse miljøer som det da refereres til.
En grunn til at enkelte medlemmer og tidligere medlemmer interesserer seg for dette temaet (med omfang av psykiske problemer hos medlemmer av Jehovas vitner), ser ut til å være at man mener å kunne bruke slik informasjon til å legitimere, eller ikke-legitimere Jehovas vitner som organisasjon. Argumentasjonen til medlemmer blir da for eksempel: ”Det at vi har færre psykiske problemer viser at vi tror på noe som fører til et sunt og godt liv”, eventuelt at det brukes som et argument for at det de tror på er sant. Argumentasjonen til tidligere medlemmer blir da tilsvarende omvendt.
Det interessante med eksemplene ovenfor med ”uklar livsanskuelse” der ikke begge foreldre er Jehovas vitner, er at dette kan brukes som et argument for ”begge leirer”: ”Ja, der ser vi hva som skjer når ikke begge ektefeller vil være trofaste vitner for Jehova” eller ”ja, der ser vi hva som skjer når den ene ektefeller fortsatt er bundet til organisasjonen”.
Denne type argumentasjon henger også sammen med en underliggende antagelse om at ”det som er sant er sunt”.
Det ser også ut til å være en tendens at tidligere medlemmer fokuserer på trekk ved Selskapet Vakttårnets kultur og lære når det fokuseres på medlemmenes psykiske problemer mens Selskapet Vakttårnet har lite fokus på slike årsaksforklaringer. Og dette dreier seg i grunnen om å fremføre argumenter for at man selv har rett, og motparten har feil, mht om det Selskapet Vakttårnet forkynner er rett eller ikke.
EN MER OMFATTENDE KOMMENTAR
Det å drive forskning på Jehovas vitner er ingen enkel sak, og det er flere grunner til dette:
Vitenskaplige undersøkelser:
Dessverre er det gjort lite forskning på omfang (og type) av psykiske problemer hos Jehovas vitner.
Den mest omfattende undersøkelsen her i Skandinavia ble utført så langt tilbake som for 66 år siden av Rylander (1946). På oppdrag av den svenske regjering foretok Rylander en medisinsk og mental undersøkelse blant personer som var blitt fengslet p.g.a. militærnektelse. Bakgrunnen for undersøkelsen var å prøve å finne svar på hvorfor fengselsstraff i så liten grad førte til at militærnektere "ombestemte" seg. Undersøkelsen bestod av en ½ dags standardisert individuell psykiatrisk medisinsk og psykiatrisk undersøkelse av hver enkelt militærnekter. Av 136 personer fant man at 126 var Jehovas vitner. Gjennomgående ble personene i denne gruppen beskrevet slik: De var sterkt fokusert på deres organisasjon og et nært forestående Harmageddon. Deres holdning til andre var preget av lite sensitivitet og strenge krav. De viste lite omsorg ut over det å motivere andre for medlemskap. De fant det meningsløst å bidra til å forandre en verden som var kontrollert av Satan og som var dømt til undergang. 75 av vitnene sa de ikke hadde noen interesser ut over Jehovas vitner, og 50 sa at de utelukkende hadde kontakt med Jehovas vitner. De som tidligere hadde vært engasjert i ulike sosiale aktiviteter, fagforeningsarbeid, hobbyer m.m., hadde måtte gi opp dette. Ca. 30 oppga at de var med på "sekulære" aktiviteter, og hadde hobbyer m.m. i den grad de hadde tid til dette. For de aller fleste var dette av sporadisk karakter.
Rylander sier videre følgende (s. 110): Man kan inte undgå att gripas av beundran inför desse människor, om man ser bort från deras besynnerlige idévärld. Deras villighet och deras förmåga att offra allt för sin tro och lida för denna är helt enkelt imponerande. Deras arbetsuppgift är värken lätt eller behagelig. De mötas av medlidsamma leenden, skämt eller otidigheter. "Inte skulle man stå ut med det här, om man inte fick vara med i Riket", som en heltidstjänare sade mig. Rylander registrerte at mange hadde måttet skifte arbeidsplass fire-fem ganger, og han konkluderte med at dette delvis var et resultat av "ustabile personligheter" og delvis skyldtes problemer med å fungere i samfunnet. Mange i utvalget hadde nevrotiske symptomer, spesielt generell utilfredshet, angst, skyldfølelse og søvnproblemer. 40 % ble vurdert som "normale personlighetstyper", og av de resterende 60 % var 30 % definert som psykopater, 22 % som mentalt retarderte, 3 % som psykisk syke, og 5 % som hjerneskadde (alt dette etter datidens begreper og kriterier). Ved vurderingen av mentale avvik tok man utgangspunkt i klassiske psykopatologiske kriterier, uten hensyn til om deres ideer som sådan kunne virke "syke". Mye av forklaringen til det store omfanget av psykiatriske lidelser mener Rylander å kunne finne i bakgrunnen til de som var blitt Jehovas vitner: Brister i de undersöktas uppväkstmiljø förekommer alltså i anmarkningsvärd utsträckning" (s. 109). Han mente også at organisasjonens lære ga en forklaring på de problemene de hadde, noe som virket positivt inn på deres totale livssituasjon: "En almänt verkande psykologisk faktor torde vara att den betydelseslöshet och tomhet som präglat levnadsloppet hos många av de undersökta, efter en uppväxttid i torftiga eller olyckliga förhållanden avløses av den strålande vissheten att bliva föregångsmän, ledare. Deras eget liv har fått mening och mål. Deras mindervärdskänslor ha fått full kompensatio" (s. 111). Deres omvendelse var for øvrig lite "ekstatisk" og utviklet seg over lengre tid som et resultat av de studiene de gjorde med organisasjonen.
Undersøkelsen til Rylander antyder at Jehovas vitner hadde et relativt stort innslag av psykiske problemer, som hovedsakelig kunne forklares ut fra deres bakgrunn før de ble Jehovas vitner. Undersøkelsen fokuserer for øvrig på personer som ikke har vokst opp som et Jehovas Vitne. Det hevdes også av enkelte (Beckford 1972, Penton 1985) at denne undersøkelsen ble utført på et tidspunkt da Jehovas vitner i relativt stor grad ble rekruttert blant fattige mennesker og blant mennesker med psykiske problemer og sosial lavstatus (Cohn 1955, Bergman 1985).
Hvorvidt denne undersøkelsen kan si noe generelt om (mannlige) Jehovas vitner i Sverige på den tiden er et annet spørsmål. En slik konklusjon forutsetter at alle (mannlige) Jehovas vitner ved vernepliktig alder blir militærnektere, noe som ikke dokumentert vitenskapelig (men Selskapet Vakttårnet hevder selv at så er tilfelle).
Bergman (1992, s. 38-56) henviser også til Rylanders undersøkelse, samt til flere andre, som jeg her skal referere:
Pescor (1949)
Pescor undersøkte i USA 177 fengslede militærnektere, og fant da at 7 % var psykotiske, 4 % hadde andre psykiske problemer og ca. 1/4 ble vurdert til å være sosialt utilpasset. I tillegg ble 25 % vurdert som seksuelt umodne, 4 % hadde fysiske avvik, 3 % ble vurdert til å ha "unormale familietilknytninger", 1 % hadde personlighetsforstyrrelser med psykopatiske trekk og 1 % var evnesvak. Det ble ikke opplyst om noen hadde flere lidelser samtidig. Praktisk talt alle Jehovas vitner greide å tilpasse seg fengselslivet, og bare 2 % fungerte dårlig arbeidsmessig.
Janner (1963)
Janner undersøkte i Sveits 100 tilfeldig utvalgte personer som var fengslet p.g.a. militærnekting. 85 % av disse var Jehovas vitner. Om disse vitnene sier Janner (i Bergmans oversettelse s. 43-44) følgende: "A significant level experienced an abnormally high level of fear anxiety, were severely introverted, and diagnosed as loners or severely neurotic". Imidlertid foretok ikke Janner noen statistisk sammenligning av omfanget av mentale lidelser i gruppen fengslede personer og normalpopulasjonen ellers.
Spencer (1975)
Spencer undersøkte samtlige innlagte psykiatriske pasienter i Vestre Australia over en periode på 3 år. Av disse 7.546 hevdet 50 personer at de var Jehovas vitner (tallet 50 er her høyst usikkert fordi man ikke vet om alle som var Jehovas vitner faktisk bekreftet dette; det kan f.eks. ikke utelukkes at man er redd for at menigheten skal finne ut at man er innlagt på et psykiatrisk sykehus). Med tilgang på opplysninger om antall Jehovas vitner og antall innbyggere i samme region ble det mulig å sammenligne psykiatriske lidelser hos Jehovas vitner med normalpopulasjonen. For hele gruppen av diagnosekategorier var innslaget i normalpopulasjonen 2.54 %, hos Jehovas vitner 4.17 %. For paranoid schizofreni var verdiene henholdsvis 0.38 % og 1.4 %, og for nevroser var verdiene 0.39 % og 0.76 %. Dessverre oppgis ikke signifikansverdier, men tallmaterialet antyder at Jehovas vitner spesielt hadde større innslag av paranoid schizofreni (ca. 4 X). Når det gjelder Spencers undersøkelse, mener Bergman (s. 41-43) at den reelle forskjellen er større, av følgende grunner:
Montague (1977)
Montague, som hadde tilsyn med innleggelse på offentlige og private mentalsykehus i Ohio (USA) i perioden 1972-86, konkluderte ut fra en undersøkelse av 102 innlagte Jehovas vitner følgende (1977, s. 139): "The mental illness rate of J.W.'s is approximately 10 to 16 times higher than the rate for the general non-Witness population, and that.....about 10% of the publishers (full members) in the average congregation are in serious need of professional help, even though any Witnesses are able to hide this fact quite well".
Slik undersøkelsen blir omtalt av Bergman (1992 s.54) vet vi imidlertid ikke om de 102 Jehovas vitner var et tilfeldig eller selektivt utvalg.
MacDonald & Luckett (1983)
MacDonald & Luckett (1983) undersøkte en gruppe på 7.050 pasienter ved et psykiatrisk sykehus i Midtvesten (USA). De fant at: "Psychoses were dominated by sects" (s.19). Gruppen "sekter" inkluderte her "Kristen Vitenskap", "Jehovas vitner", "Mormonere" og "Adventister". Bergman hevder her at andre undersøkelser har vist at de andre trossamfunnene har lavere innslag av mentale lidelser enn normalpopulasjonen, noe han hevder indikerer at det var gruppen av Jehovas vitner som hovedsakelig var ansvarlig for det store innslaget av psykotiske pasienter.
Et problem er imidlertid at begrepet "mentale lidelser" ikke uten videre kan sidestilles med "psykoser".
Kasuistiske studier:
Studier omkring alkoholisme og Jehovas vitne-medlemskap:
Bergman refererer her ingen systematiske studier. Men han henviser til Watters (1992) som hevder at alkoholisme er et større problem hos Jehovas vitner enn mentale lidelser. Spesielt har problemet visstnok vært stort hos personer med lederverv. Gruss (1983, s. 295) hevder også at Selskapet Vakttårnet sentralt har en innarbeidet drikkekultur. Selskapet Vakttårnet har for øvrig vist en økende interesse for dette temaet ut fra en ikke-dømmende holdning og oppmuntret sine medlemmer til å søke hjelp med dette problemet blant profesjonelle utenfor Jehovas vitner (Våkn opp! og Awake! 22.5.92).
Konklusjon:
Disse undersøkelsene gir ingen entydig konklusjon på omfang (eller type) av psykiatriske lidelser hos Jehovas vitner. Bergmans egen konklusjon er at "A scientific literature review found that the rate of mental illness among Jehovah's Witnesses is considerably above average "(Bergman, 1992). Men undersøkelsene inneholder flere metodiske svakheter: Det er uklart om de undersøkte gruppene er representative (ved å ta utgangspunkt i 18-årige mannlige militærnektere). Det er også et problem at man "sammenligner epler og pærer", ved å se på nevroser og psykoser under ett. Penton (1985) s.292 hevder at konklusjonene til Pescor, Janner, Spencer og Montague er overdrevne, dessverre uten å begrunne dette. Strengt tatt mener også jeg at bare undersøkelser etter prinsippet om tilfeldig utvalg er objektive nok for å kunne trekke den slags slutninger. Og for alle de aktuelle undersøkelsene går det an å stille spørsmål om det virkelig er slik at de undersøkte grupper virkelig er representative for hele populasjonen av Jehovas vitner. Undersøkelsene er dessuten foretatt i andre land enn Norge, og de aktuelle undersøkelsene er av eldre dato.
Men hvis det var mulig å dokumentere at Jehovas vitner f.eks. har flere psykiske problemer enn folk flest, vil det neste spørsmålet bli "hvorfor?": Skyldes det særtrekk hos de som rekrutteres eller som vokser opp i miljøet (arv/miljø), eller er det forhold ved deres forkynnelse og virksomhet som kan forklare det? Her ligger det potensielt sette mye spennende forskning.
En studie av Weishaupt & Stensland (1997) av 20 ex-vitner viste en markert bedring i forhold til følelsesmessige problemer etter at de forlot Jehovas vitner. Dette indikerte at det Jehovas vitner har av problemer ikke først og fremst dreier seg om problemer de har uavhengig av medlemskap.
Disse undersøkelsene er også kommentert av personer som selv er tilknyttet Jehovas vitner (Furuli et al. 2001), som også påpeker metodiske svakheter ved undersøkelse til Rylander, Pescor, Janner og Spencer. De hevder også at disse har trukket forhastede slutninger omkring omfanget av mentale lidelser fordi de selv har hatt en negativ holdning til Jehovas vitner. De sier også at Sirnes (1965, s.66) trekker feilaktige konklusjoner ut fra undersøkelsen til Rylander ved å for eksempel si følgende: ”Det finnes i vårt land en rekke mindre, fanatiske sekter som sikkert kan ha en uheldig mentalhygienisk innflytelse, slik som Jehovas vitner, ”Smiths venner,……”.
I Norge har det vært foretatt to empiriske undersøkelser, begge utført av aktive vitner, men med høyst forskjellig konklusjon. I første omgang foretok Wilting, før han gitt ut som vitne en undersøkelse (omtalt i Wilting 1993) i to menigheter i Telemark der han sier "Da jeg laget en liste over alle medlemmene i menigheten, kom det for dagen at omtrent 70 % hadde større eller mindre psykiske problemer. Over 50 % av menighetens medlemmer brukte 'nervetabletter" eller anti-depressiva. Flere hadde også hatt langvarig psykiatrisk behandling, og tre av dem hadde gjort et mislykket selvmordsforsøk (s. 149).
I neste omgang foretok Furuli (2001) en ny undersøkelse i de samme to menighetene, der 73 av de 94 medlemmene ble intervjuet (og de øvrige 21 vurdert av deres tilsynsmenn). Resultatet ble da noe helt annet: 2 personer (2 %) var blitt behandlet på psykiatrisk institusjon eller fått diagnosen schizofreni/psykose, 1 person (1 %) hadde for en kortere tid vært sterkt deprimert eller ikke klart å mestre daglige gjøremål av psykiske årsaker, mens 2 personer (2 % - de samme to som nevnt tidligere) regelmessig brukte medikamenter mot psykisk stress. Tilsvarende tall ved en undersøkelse blant 615 medlemmer der 74 medlemmer (12 %) ble intervjuet og de øvrige 541 ble vurdert av deres tilsynsmenn i 8 andre menigheter var henholdsvis 5 (0,8 %), 24 (de 5 innbefattet) (3,9 %) og 40 (6,5 %). Konklusjonen til Furuli et al. er dermed at omfanget av psykiatriske lidelser er mindre hos medlemmene av Jehovas vitner enn i befolkningen ellers. Samtidig sier de at den andre undersøkelsen har begrenset verdi fordi bare 12 % ble intervjuet, og ingen ble bedt om å avgi skriftlige svar. Samtidig mener de at undersøkelsen har en viss troverdighet fordi det ikke var noen grunn til at medlemmer skulle underrapportere om eventuelle psykiske problemer. Som de selv sier (s. 126): ”Imidlertid er det normalt et godt og fortrolig forhold mellom en menighets tilsynsmenn og de enkelte medlemmer, og hvis noen har problemer, er det vanlig at de henvender seg til tilsynsmennene”.
Det man kan innvende mot den andre undersøkelsen til Furuli et al. er for det første, som de selv sier, at bare 12 % ble spurt, hvilket gir et for dårlig grunnlag til å trekke generelle slutninger. Dessuten kommer det ikke fram data om hvorvidt utvalget er et tilfeldig utvalgt (randomisert).
Den første undersøkelsen er desto mer interessant, når to aktive medlemmer kommer fram til så vidt forskjellige resultater i den sammen menigheten, noe som jeg mener understreker viktigheten av at slike undersøkelser bør foretas av nøytrale utenforstående fagfolk. Det understreker også viktigheten av bruk av randomiserte utvalg og anonymiserte besvarelser.
Det er også viktig at slike undersøkelser gjennomføres av fagpersoner som vitnene, og representantene for disse, selv kan ha tillit til, slik f.eks. Furuli åpenbart har i forhold til Hege Ringnes og hennes studie av religiøs omvendelse hos Jehovas vitner (Ringnes, 1997), en studie som Furuli beskriver som et pionerprosjekt. Og videre: "Hun kom som en nøytral observatør og fikk i følge henne selv tilgang til alle de opplysninger hun ønsket" (noe også Ringnes bekrefter i sin bok).
Men hva som kan være den faktiske årsaken til at de to undersøkelsene i den samme menigheten kom fram til så vidt forskjellige konklusjoner, blir umulig å ta stilling til. Det blir ren spekulasjon.
Hvordan forholder Selskapet Vakttårnet seg til påstander om at Jehovas vitner i sin alminnelighet har flere psykiske problemer enn hos andre?
Selskapet Vakttårnet har reagert på flere måter:
Motstand mot vitenskapelige studier av Selskapet Vakttårnet og Jehovas vitner kan skyldes flere forhold:
En alternativ forklaring på forskjellen mellom vitner og ikke-vitner kan være "genetisk disposisjon", dvs. at personer med visse typer særtrekk har større "overlevelsesevne" i Jehovas vitner enn andre mennesker, men dette er selvsagt ren spekulasjon.
Genetikk trekkes også inn som en viktig årsak av C.Thornton (Ph.D), referert innledningsvis i Bergman (1992) s. 8. Thornton er enig med Bergman i at psykosomatiske lidelser og nevrotisk depresjon blant Jehovas vitner for en stor del skyldes miljøet, men mener (i motsetning til Bergman) at arv spiller en vesentlig rolle i forhold til psykoser og alkoholisme blant Jehovas vitner. Thornton sier videre (s. 8): "Nonethless I share Dr. Bergmans concerns. The tragedy as I see it is the total ignorance among the congregational "elders" in the Watchtower hierarcy regardning the etiology and treatment of mental conditions. This ignorance can have devastating impact on someone suffering such problems. JW members stand a good chance of committing suicide or becoming cronically and permanently impaired as a result of the improper treatment they receive".
NÅR EN KRISTEN RAMMES AV PSYKISKE LIDELSER
Historisk sett har Selskapet Vakttårnet hatt et restriktivt syn på psykiatere og psykologer og deres kompetanse, noe som framkommer av følgende tre sitater:
Watchtower 15.01.1952 s. 53:
So we must shun the false guides of men and their false religions, babbling psychologists, wordy psychiatrist and polluted politicians, all of which have built up such tremendous reputaions as colossal failures. Look at the messes they have made, know them by their rotten fruits, reject them for their fruits.
Våkn Opp! 08.06.1960 s. 21-22:
Når en kristen stiller spørsmålet: "Bør en kristen henvende seg til en psykiatriker?", så
kan det sies at han minst i nittini av hundre tilfeller bør henvende seg til en eller annen moden kristen (...).
Når et Jehovas vitne oppsøker en psykiatriker, vil psykiatrikeren ofte forsøke å få
vedkommende til å tro at vanskelighetene skyldes vedkommendes religion, og de overser fullstendig at Jehovas vitner er de mennesker som har funnet seg best til rette, og som er det mest lykkeligste og mest tilfredse folk på jorden.
Når en kristen er plaget av en mental forstyrrelse eller av problemer av følelsesmessig art, er det ofte fordi han ikke har søkt samkvem med sine brødre i den nye verdens samfunn. På en selvopptatt måte lar han tankene
dreie seg om sine egne problemer, ....
Det man trenger, er snarere en moden kristen som man kan betro seg til, og som er levende interessert i ens ve og vel, og som ikke viker tilbake for å komme med nødvendige irettesettelser eller råd, slik at en kan bli helbredet.
Awake! 22.08.1975 s. 25:
Is the turning of people from the clergy to the psychiatrists a healthy phenomenon? No, for it really is a case of jumping from the frying pan into the fire. They are worse off than they were before... That they are not the ones to go to for help when one is depressed and beset with all manner of problems is to be seen from the fact that suicides among them are twice as frequent as among the population in general... what is needed at such times is not worldly psychiatrists who may wholly ignore the change that the truth and God's holy spirit have made in one's life and who know nothing of their power to help one put on a new Christian personality. Rather, what is needed at such times is a mature Christian in whom one has confidence and who is vitally interested in one's welfare and who will not shrink back from administering needed reproof or counsel so that one may get healed.
Siden den gang har Selskapet Vakttårnet hatt et mer moderat syn på psykiske lidelser og hvordan deres medlemmer bør forholde seg til dette:
Vakttårnet 15.10.1988, s. 25-29:
I første omgang sier de at psykiske lidelser er et vanlig fenomen, og at alle, også vitnene, kan ha psykiske lidelser:
Eksperter på mental helse sier at muligens hver femte amerikaner har en eller annen psykisk lidelse. Ifølge Verdens helseorganisasjon kan det i utviklingslandene være så mange som 40 millioner som er rammet av mentale sykdommer, og som ikke får behandling. Man har til og med oppdaget at psykiske problemer også forekommer blant innbyggerne på de paradisiske Stillehavsøyene.
Det bør derfor ikke overraske oss at enkelte kristne i vår tid får mentale eller følelsesmessige problemer, alt fra lette former for angst og nedtrykthet til alvorlige sykdommer, for eksempel dyp depresjon, manisk-depressiv psykose, fobier og schizofreni. Noen hadde slike problemer før de ble Jehovas vitner, mens andre er blitt rammet av slike lidelser når de er kommet opp i årene.
Videre sier de at det å studere Guds ord kan være til hjelp, men ikke er noen garanti, mot psykiske vansker: Dette hjelper uten tvil en kristen til å bevare sin følelsesmessige og mentale likevekt, men det gjør ham ikke immun overfor psykiske problemer.
Når det gjelder årsaker til psykiske lidelser, nevner de følgende forhold:
1. Fysiske årsaker. Eksempel: En som får hallusinasjoner pga overdreven bruk av alkohol.
2. Psykisk press/stress.
Eksempler:
3. Andre forhold:
Har han opplevd en personlig tragedie eller spesielt stressende omstendigheter, kanskje mistet arbeidet eller mistet en av sine kjære, med den følge at han midlertidig er blitt brakt ut av likevekt? (Forkynneren 7: 7, NW) Er han nedtrykt på grunn av ensomhet og har bare behov for litt trøst? (1. Tessaloniker 5: 14, EN) Eller kan det være at vedkommende er bekymret fordi han på en eller annen måte kommer til kort?
Hva de eldste kan gjøre:
De eldste er opptatt av å passe på hele den hjord som er betrodd dem — også dem som har følelsesmessige plager. (1. Peter 5: 2; Jesaja 32: 1, 2. De er riktignok ikke leger, og de kan ikke helbrede de sykdommer enkelte av deres medtroende lider av, like lite som apostelen Paulus kunne helbrede Epafroditus for hans fysiske sykdom og påfølgende depresjon. (Filipperne 2: 25—29) Men de kan ofte gjøre mye for å hjelpe og oppmuntre dem ved å vise oppriktig interesse og medfølelse. — 1. Peter 3: 8.
Eksempler:
De som trenger lege:
Når alvorlige psykiske lidelser varer ved, må man imidlertid huske Jesu ord: «Det er ikke de friske som trenger lege, men de syke.» (Matteus 9: 12) Mange som er plaget av en psykisk lidelse, nøler med å gå til lege. Det kan derfor være at de andre i familien og de eldste må oppfordre en bror til å søke legehjelp, for eksempel få en grundig undersøkelse hos en lege man stoler på. Professor Maurice J. Martin sier: «En rekke fysiske sykdommer er forkledd som psykiske lidelser.» Og selv i tilfelle hvor det virkelig er snakk om psykiske lidelser, finnes det ofte virkningsfulle behandlingsmåter.
Det kan være komplisert og ta lang tid å få stilt en riktig diagnose, men det vil ofte være bryet verdt.
Plaget av demoner?
Enkelte som har mentale problemer, frykter at det skyldes angrep fra demonene, og de hevder at de fra tid til annen hører ”stemmer”.…… ) Men det er ikke bevist at demonene er innblandet i de fleste tilfelle hvor folk oppfører seg underlig, like lite som de er innblandet i alle tilfelle av stumhet, blindhet og epilepsi. Men i bibelsk tid hendte det at demonene brakte slike lidelser over folk (eller i det minste gjorde tilstanden verre). (Matteus 9: 32, 33; 12: 22; 17: 15—18) Bibelen skiller imidlertid klart mellom «syke og slike som var besatt av urene ånder». (Apostlenes gjerninger 5: 16; Matteus 4: 24; Markus 1: 32—34) Det er derfor tydelig at de fleste tilfelle av blindhet eller epilepsi i dag skyldes fysiske faktorer og ikke demoner. Det samme gjelder uten tvil de fleste tilfelle av psykiske lidelser.
Vi må likevel ikke glemme at Satan og demonene ’fører krig’ mot Guds folk og i noen tilfelle har plaget trofaste kristne. (Åpenbaringen 12: 17; Efeserne 6: 12) Demonene er djevelske, og det bør ikke overraske oss at de finner en sadistisk glede i å pine enkelte som er plaget av psykiske lidelser, og dermed gjøre det enda vanskeligere for dem.
Har vedkommende for eksempel fått noen mistenkelige gjenstander direkte og med vitende og vilje fra noen som befatter seg med en eller annen form for demonisme? Det kan hjelpe å kvitte seg med slike gjenstander. (Apostlenes gjerninger 19: 18—20).
Det ser imidlertid ut til at de tilfelle hvor demoner er involvert, snarere er unntakene enn regelen.
Om bruk av medisiner
…. hvis en bror tar foreskrevne medikamenter, ikke for nytelsens skyld, men for å kunne fungere normalt, kan det betraktes på samme måte som en diabetiker tar insulin.
Samtaleterapi
Når det gjelder det å ta imot annen form for behandling enn rent medisinsk hjelp, for eksempel fra en psykiater eller en psykolog, sier de følgende:
Selskapet Vakttårnet konkluderer til slutt med følgende:
NOEN PROBLEMSTILLINGER TIL SLUTT
REFERANSER
Allison, G.E. (1967): Psychiatric implications of Religious Conversion. Canadian Psyciatric Assosiation Journal. Vol. 12.
Andreassen, T.H. (1994): Øvelse i endring av egne fordommer. En barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk møter Jehovas vitner. Tidsskrift for Norsk Psykologforening, 31, 305-306.
Babigian, H. (1977): Schizophrenia: Epidemiology. Chapter 15, part 2, in Vol.II. Comprehensive Textbook of Psychiatry. Edited by Alfred M. Freedman.
Beckford, J.A. (1972): A Sosiological Study of Jehovah's Witnesses. Ph.D. Diss., Reading, England: Britain University of Reading.
Beckford, J.A. (1975): The Trumpet of Prophesy. A Sociolgica Study of Jehova's Witnesses. Basil Blackwell, Oxford. England.
Bergman, J. (Ph.D.) (1985): Community and Sosial Controll in a Chiliastic Religious Sect: A Participant Obsevation Study. M.A. Thesis, Bowling Green, OH: Bowling Green State University. USA.
Bergman, J. (Ph.D.) (1992): Jehovah's Witnesses and the Problem og Mental Illness. Witness Inc. P.O.Box 597 Clayton, USA. Se også: http://www.seanet.com/~raines/mental.html
Cohn, W. (1955): Jehovah's Witnesses as a proletarian Movement. The American Scholar. Summer 1955, Vol. 24, 281-298. USA.
Franz, R. (1991): Samvittighedskrise. Kommentarforlaget, Birkevænget 1, DK 7130 Juelsminde, Danmark, 1993. (Oversatt fra Franz, R. (1983): "Crisis of Conscience" Commentary Press. P.O.Box 43532, Atlanta, Georgia 30336, USA.)
Furuli, R, et al. (2001): Studiet av nye religiøse bevegelser med vekt på Jehovas vitners psykiske helse. Tidsskrift for Norsk Psykologforening. s. 123
Galanter, M. (1986): Charismatic Religious Experience and Large-Group Psychology. American Journal of Psychiatry, 137. USA.
Groves (1930): The Psychology of Religion. New York: Henry Holt and Co..USA.
Gruss, E. C. (1983): Apostles of denial. Baker Book House. Grand Rapids, Michigan. USA.
Janner, J von. (1963): Die Forensisch-Psychiatrishe Und Sanaitatsdienstliche Beurteilung on Dienstuerweigerern, Schweizeriche Medizinische Wochenschrift. Vol. 93, No. 23, 819-826. Sveits.
Jones, R. K. (1985) (Ed): The mental Health of Religious Extremists i Sickness and Sectarianism; Exploratory Studies in Medical and Religious Sectarianism. Brookfield T: Gower Publishing Co.. USA.
Køppl (1985): Die Zeugen Jehovas; Eine Psychologiche Analyse. Upublisert.
MacDonald, C.B. & Luckett, J.B.(1983): Religious Affiliation and Psychiatric Diagnoses. Journal for the Scientific Study of Religion, Vol. 22, No. 1, Mar. 15-37. USA.
Magnani, D. (1990): Refutation of Preparing for Child Custody Cases.Second Edition. Witness inc. Clayton, CA 94517. USA.
Montague, H. (1977): The Pessimistic Sect's Influence on the Mental Health og Its Members. The Case of Jehovah's Witnesses. Social Compass. Vol. 24, No. 1, 135-148. USA.
Moxon, C. (1921): Religion in The Light of Psychoanalysis. The Psychoanalytic Review. USA.
Munters, Q. J. (1973): Abstract of Recruitment as a Vocation: The Case of Jehovah's Witnesses. Sociological Abstracts.
Oakley, D. & Ortega, H. (1978). Mom and Me. Vantage Press. New York. USA.
Penton, M. J. (1985): Apocalypse Delayed. Toronto, Canada: University of Toronto, Toronto Press.Canada.
Pescor, M.J. (1949): A Study of Selective Service Law Violators. The American Journal of Psychiatry. Vol 105, No. 9. 641-652.
Ringnes, H.K. (1997): Hvordan kom du i sannheten?. En studie av omvendelse til Jehovas vitner. Hovedoppgave i Psykologi. Psykologisk Institutt. Norges teknisk-vitenskapelige universitet.
Rylander, G. (1946): Jehovas Vittnan - En Psykologisk-Sosiologisk Studie. Nordisk medisin. Bind 29, No.1, Januar-mars, 526-533.
Scott, L.C. (1993): Why we left a cult. Six people tell their stories. Baker Book House, Grand Rapids, Michigan 49516. USA
Singer, M. (1979):Coming Out Of The Cults. Psychology Today, 12:72-82. USA.
Sirnes, T. B. (1965): Sinnets helse. Gyldendal. Oslo
Spencer, J. (1975): The Mental Health of Jehovah's Witnesses. British Journal of Psychiatry. Vol. 126, 556-559. England.
The U.S. Catholic (1979), Jan. USA.
Ward, P.(1988): Mendez vs. Mendez: Liberty. July/August, 20-23. USA.
Watchtower Bible and Tract Society: Awake! (på norsk: "Våkn opp!").
Watchtower Bible and Tract Society "Aid To Bible Understanding" (1971).
Watchtower Bible and Tract Society: Watchtower (WT) (på norsk: Vakttårnet (VT)).
Watters, R.R. (1992): JW's and Alcohol. Free Minds Journal. Vol. 11, No. 4, July-Aug. s.5. USA.
Weishaupt& Stensland (1997). Wifely subjection: Mental Health Issues in Jehovah’s Witnesses Women. Cultic Studies Journal 1997. Vol 1.
Wilting, J. (1993): Riket som inte kom. Den kristna Bokringen, 10536 Stockholm (revidert utgave av Wilting, J. (1992): "Riket som ikke kom", Forlaget Ny Visjon. Langesund).
Copyright © 2015 Kjell Totland Psykologtjenester
Nyeste kommentarer
03.12 | 21:29
Hei, jeg er NIRA SHALOM, jeg er her ute for å spre disse gode nyhetene til hele verden om hvordan jeg fikk tilbake min eks-kjærlighet. Jeg holdt på å bli gal da kjærligheten min forlot meg for en anne
01.12 | 07:20
Jeg har hovedfag i matematikk. Og jeg er blant dem som tror at 5,1 er et større tall enn 5,08.
07.11 | 11:23
Ikke veldig bra, dårlig versjon av ortodoks og katolikk kristendom
04.11 | 12:34
Jeg likes ikke nettsiden din veldig virusete